Witamina B2 (ryboflawina): Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie.
Dzienne zapotrzebowanie: 1,2 mg
Działanie: Wpływa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie, hamuje rozwój depresji, łagodzi lęki i stres. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Jest konieczna do prawidłowego wzrostu organizmu i jego rozwoju. Ułatwia wchłanianie żelaza. Zapobiega rozwojowi raka prostaty u mężczyzn.
Niedobór: Brak tej witaminy wpływa na zmniejszenie odporności i zwiększenie wrażliwości na zakażenia. Niedobór przejawia się w wyglądzie skóry (jest ona tłusta, czerwona, łuszczy się). Mogą pojawić się pęknięcia w kącikach ust, podrażnienie i zapalenie błon śluzowych jamy ustnej. Pogarsza się wzrok. Zbyt mała ilość tej witaminy prowadzi do bezsenności, zmniejszonej odporności układu nerwowego, a także niekorzystnie wpływa na układ rozrodczy kobiety.
Nadmiar: Witamina ta nie jest toksyczna. O jej nadmiarze może świadczyć ciemnożółte zabarwienie moczu.
Źródło: W pożywieniu jest jej niewiele; stosunkowo najwięcej jest jej w wątrobie, wołowinie, nerkach, wieprzowinie, zarodkach pszennych, nabiale, mleku, zielonolistnych warzywach oraz pełnoziarnistym chlebie.
Dzienne zapotrzebowanie: 1,2 mg
Działanie: Wpływa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie, hamuje rozwój depresji, łagodzi lęki i stres. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Jest konieczna do prawidłowego wzrostu organizmu i jego rozwoju. Ułatwia wchłanianie żelaza. Zapobiega rozwojowi raka prostaty u mężczyzn.
Niedobór: Brak tej witaminy wpływa na zmniejszenie odporności i zwiększenie wrażliwości na zakażenia. Niedobór przejawia się w wyglądzie skóry (jest ona tłusta, czerwona, łuszczy się). Mogą pojawić się pęknięcia w kącikach ust, podrażnienie i zapalenie błon śluzowych jamy ustnej. Pogarsza się wzrok. Zbyt mała ilość tej witaminy prowadzi do bezsenności, zmniejszonej odporności układu nerwowego, a także niekorzystnie wpływa na układ rozrodczy kobiety.
Nadmiar: Witamina ta nie jest toksyczna. O jej nadmiarze może świadczyć ciemnożółte zabarwienie moczu.
Źródło: W pożywieniu jest jej niewiele; stosunkowo najwięcej jest jej w wątrobie, wołowinie, nerkach, wieprzowinie, zarodkach pszennych, nabiale, mleku, zielonolistnych warzywach oraz pełnoziarnistym chlebie.