Sól jest artykułem spożywczym, inaczej: czysty chlorek sodu, używany w gospodarstwach domowych niemal codziennie. Sól znajduje się w gotowych produktach, mięsie, chlebie, serach czy wędlinach. W sklepach dostępna zwłaszcza w postaci soli kamiennej.
Zwyczajna sól warzona zawiera 99,9% chlorku sodu, nie posiada mikroelementów, często jest sztucznie wzbogacona związkami sodu. Lepiej kupować sól morską, ponieważ jest zdrowsza. Nigdy nie należy używać soli w nadmiarze, gdyż zatrzymuje wodę w organizmie, co może prowadzić do nadciśnienia lub zaburzeń pracy nerek.
Sól ma również wpływ na powstawanie cukrzycy, otyłości, zwiększa ryzyko udaru mózgu czy nowotworów żołądka. Wypłukuje również cenne pierwiastki śladowe wraz z moczem, łzami i potem, ponadto zaburza równowagę potasowo-sodową w organizmie.
W kuchni zastąpić ją można na przykład czosnkiem, który obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Tak samo na zasadzie zamiennika możemy używać imbiru. Innym sposobem na zastąpienie soli w niektórych potrawach może być marynata, która ma ciekawszy i intensywny smak. Tak więc nie powinniśmy używać soli w nadmiarze, zwłaszcza jeśli można zastąpić ją innymi przyprawami.
Mimo wielu negatywnych właściwości, powinniśmy pamiętać, że sól nie wpływa tylko szkodliwie na nasze zdrowie - jest źródłem chloru i sodu; umożliwia bioelektryczność międzykomórkową, stanowi także swojego rodzaju energetyczny stabilizator każdej komórki. Sól także reguluje rozwój mikroflory w przetworach mięsnych.
W Polsce sól najczęściej wydobywana jest z czterech znanych kopalni: w Inowrocławiu, Kłodawie, Wieliczce i Bochni.
Z powyższych przykładów możemy wywnioskować, że używanie soli jest nam potrzebne. Najważniejsze, aby zachować umiar.
Zwyczajna sól warzona zawiera 99,9% chlorku sodu, nie posiada mikroelementów, często jest sztucznie wzbogacona związkami sodu. Lepiej kupować sól morską, ponieważ jest zdrowsza. Nigdy nie należy używać soli w nadmiarze, gdyż zatrzymuje wodę w organizmie, co może prowadzić do nadciśnienia lub zaburzeń pracy nerek.
Sól ma również wpływ na powstawanie cukrzycy, otyłości, zwiększa ryzyko udaru mózgu czy nowotworów żołądka. Wypłukuje również cenne pierwiastki śladowe wraz z moczem, łzami i potem, ponadto zaburza równowagę potasowo-sodową w organizmie.
W kuchni zastąpić ją można na przykład czosnkiem, który obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Tak samo na zasadzie zamiennika możemy używać imbiru. Innym sposobem na zastąpienie soli w niektórych potrawach może być marynata, która ma ciekawszy i intensywny smak. Tak więc nie powinniśmy używać soli w nadmiarze, zwłaszcza jeśli można zastąpić ją innymi przyprawami.
Mimo wielu negatywnych właściwości, powinniśmy pamiętać, że sól nie wpływa tylko szkodliwie na nasze zdrowie - jest źródłem chloru i sodu; umożliwia bioelektryczność międzykomórkową, stanowi także swojego rodzaju energetyczny stabilizator każdej komórki. Sól także reguluje rozwój mikroflory w przetworach mięsnych.
W Polsce sól najczęściej wydobywana jest z czterech znanych kopalni: w Inowrocławiu, Kłodawie, Wieliczce i Bochni.
Z powyższych przykładów możemy wywnioskować, że używanie soli jest nam potrzebne. Najważniejsze, aby zachować umiar.