Soczewica jest wciąż mało znanym produktem. Warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ stanowi wyśmienity dodatek do wielu potraw. Jest również bardzo zdrowa.
Wartości odżywcze
Soczewica zawiera duże ilości białka. Na 100g ugotowanego produktu zawiera ich od 25 do 30 gramów. Jednocześnie jest niskokaloryczna, ma też niewielki poziom indeksu glikemicznego. Zawiera za to sporo kwasu foliowego, żelaza (podnoszącego poziom hemoglobiny).
Dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi. Pozostałe wartości odżywcze soczewicy to fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B. Warto wiedzieć, że regularnie spożywając ciecierzycę poprawiamy stan naszej skóry, wspomagamy pracę układu pokarmowego, przemianę materii, odchudzanie oraz obniżamy poziom cholesterolu. Jest jednocześnie lekko strawna.
Sposób przygotowania
Soczewica jest łatwa w przygotowaniu. Nasiona trzeba przepłukać, następnie w świeżej wodzie stawiamy na gaz; po 15 minutach od momentu wrzenia soczewica jest gotowa.
Rodzaje
Soczewica niejedno ma imię; występuje w wielu kolorach i smakach. Do wyboru mamy następujące rodzaje:
- żółta i czerwona – najdelikatniejsza i najdrobniejsza. Jest jednocześnie najszybsza w przygotowaniu. Idealna do curry.
- zielona – ma głęboki smak, używa się jej jako zamiennik dla mięsa.
- czarna – przypomina kawior. Pięknie komponuje się z warzywami. Można spotkać ją także pod nazwą „beluga”.
- brązowa – jej nasionka mają na wierzchu plamki, w środku jest zaś pomarańczowa. Jest to czerwona soczewica, która nie była poddana procesowi łuskania - w związku z tym gotuje się najdłużej.
Wartości odżywcze
Soczewica zawiera duże ilości białka. Na 100g ugotowanego produktu zawiera ich od 25 do 30 gramów. Jednocześnie jest niskokaloryczna, ma też niewielki poziom indeksu glikemicznego. Zawiera za to sporo kwasu foliowego, żelaza (podnoszącego poziom hemoglobiny).
Dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi. Pozostałe wartości odżywcze soczewicy to fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B. Warto wiedzieć, że regularnie spożywając ciecierzycę poprawiamy stan naszej skóry, wspomagamy pracę układu pokarmowego, przemianę materii, odchudzanie oraz obniżamy poziom cholesterolu. Jest jednocześnie lekko strawna.
Sposób przygotowania
Soczewica jest łatwa w przygotowaniu. Nasiona trzeba przepłukać, następnie w świeżej wodzie stawiamy na gaz; po 15 minutach od momentu wrzenia soczewica jest gotowa.
Rodzaje
Soczewica niejedno ma imię; występuje w wielu kolorach i smakach. Do wyboru mamy następujące rodzaje:
- żółta i czerwona – najdelikatniejsza i najdrobniejsza. Jest jednocześnie najszybsza w przygotowaniu. Idealna do curry.
- zielona – ma głęboki smak, używa się jej jako zamiennik dla mięsa.
- czarna – przypomina kawior. Pięknie komponuje się z warzywami. Można spotkać ją także pod nazwą „beluga”.
- brązowa – jej nasionka mają na wierzchu plamki, w środku jest zaś pomarańczowa. Jest to czerwona soczewica, która nie była poddana procesowi łuskania - w związku z tym gotuje się najdłużej.