Banany to owoce, które wszechstronnie wykorzystujemy w kuchni. Są częstych składnikiem smoothie, ciast, deserów czy nawet chlebów. Posiadają szereg cennych właściwości prozdrowotnych, które są dłużej dostępne dzięki właściwemu przechowywaniu owoców.
Jak przechowywać owoce?
Świeże banany najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, z dostępem do powietrza. Oznacza to, że lepiej jest ich nie umieszczać w lodówce ani w szczelnych pojemnikach. Banany będą dłużej świeże, jeśli umieścimy je w nieco chłodniejszym i ciemniejszym miejscu w kuchni. Jeśli nie chcemy, aby zbyt szybko przejrzały, owijamy końcówkę (z kiścią) folią spożywczą.
Jak przechowywać suszone owoce?
Banany i inne owoce w wersji suszonej najlepiej jest przechowywać w szczelnych pojemnikach. Mogą to być słoiki lub pojemniki próżniowe. Ważne, aby owoce nie miały bezpośredniego kontaktu z powietrzem, wówczas będą dłużej nadawały się do jedzenia.
Jak przyśpieszyć dojrzewanie bananów?
Dojrzewanie bananów można przyśpieszyć na kilka sposobów. Oto najlepsze z nich:
Jak przechowywać owoce?
Świeże banany najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, z dostępem do powietrza. Oznacza to, że lepiej jest ich nie umieszczać w lodówce ani w szczelnych pojemnikach. Banany będą dłużej świeże, jeśli umieścimy je w nieco chłodniejszym i ciemniejszym miejscu w kuchni. Jeśli nie chcemy, aby zbyt szybko przejrzały, owijamy końcówkę (z kiścią) folią spożywczą.
Jak przechowywać suszone owoce?
Banany i inne owoce w wersji suszonej najlepiej jest przechowywać w szczelnych pojemnikach. Mogą to być słoiki lub pojemniki próżniowe. Ważne, aby owoce nie miały bezpośredniego kontaktu z powietrzem, wówczas będą dłużej nadawały się do jedzenia.
Jak przyśpieszyć dojrzewanie bananów?
Dojrzewanie bananów można przyśpieszyć na kilka sposobów. Oto najlepsze z nich:
- Przechowywanie bez folii – dostęp powietrza sprawia, iż banany szybciej dojrzewają. Ten proces jednak może przebiegać bardzo szybko, dlatego warto go kontrolować.
- Piekarnik - wystarczy twarde banany umieścić w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. W zależności od stopnia niedojrzałości, owoce powinny spędzić w piecu od 15 do 30 minut. Po wyciągnięciu będą papkowate.
- Papierowa torba – banany zawijamy szczelnie w papierową torebkę śniadaniową lub papier do pieczenia. Następnie umieszczamy go w dowolnym miejscu. Po jednym dniu będzie dojrzały, słodki i miękki.