Rukola - właściwości i zastosowanie w kuchni

  • 3

Zawitał upragniony maj, a w wraz z nim świeża dawka warzyw, ziół i wreszcie sałat. Która z nich uważna jest za królową sałatowego menu? To oczywiście soczysta rukola! Co o niej wiemy, jak smakuje i z czym najlepiej ją serwować? Przeczytajcie!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Rukola - właściwości i zastosowanie w kuchni
fot. Fotolia
 Co to jest rukola i skąd pochodzi?

Rukola to roślina należąca do rodziny kapustowatych, po raz pierwszy wyhodowana w krajach śródziemnomorskich i okolicach Morza Czarnego. Obecnie jest uprawiana zarówno w Azji, Afryce, jak i Europie - szczególnie we Włoszech i Hiszpanii. Warto wiedzieć, że z jej nasion wytwarza się olej, który w Indiach stosowany jest do konserwowania warzyw.
 

Soczyście zielona rukola odznacza się łagodnym, orzechowym smakiem i aromatem. Ponadto charakteryzuje się 15 centymetrowymi, wąskimi, pokarbowanymi i układającymi się w rozetę liśćmi. W Polsce znana była niegdyś pod nazwą rokietty siewnej, a spożywano ją jeszcze przed I wojną światową.

Rukola Sałatka z rukolą Sałatka z rukolą
Zdjęcia: Fotolia

Właściwości rukoli

Roślina jaką jest rukola to prawdziwa bomba witaminowa! Mało kto wie, że ta niepozorna sałata zawiera kilka razy więcej wapnia, żelaza i witaminy A, K, C niż chociażby sałata lodowa!

Rukola dzięki tak dużej zawartości składników mineralnych i witamin poprawi odporność organizmu, uchroni przed anemią i osłabieniem.

Regularne jej spożywanie zapobiegnie również  powstawaniu zmian nowotworowych, a to za przyczyną zawartych w ich składzie związków nazywanych glukozynolanami, które biorą udział w regulacjach immunologicznych i odpornościowych.

Ponadto rukola to fantastyczne źródło niezbędnych w profilaktyce chorób oczu beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny!

Dobrą wiadomością dla wszystkich wielbicieli rukoli jest również fakt dotyczący jej niskokaloryczności i lekkostrawności. Dzięki błonnikowi zawartemu w jej strukturze, poprawia się perystaltyka jelit, a uczucie sytości zwiększa się. Ponieważ rukola ułatwia rozkład ciężkostrawnych posiłków, warto łączyć ją np. z mięsami!

Wszechstronność rukoli

Rukola to sałata, która coraz częściej pojawia się w naszej codziennej diecie. Uwielbiamy i cenimy ją za oryginalny smak i bogaty aromat oraz nieograniczoną przydatność w kuchni!

Rukola
Zdjęcie: Fotolia

Roślina ta doskonale smakuje podawana zarówno na zimno jak i w daniach serwowanych na gorąco. Najczęściej wykorzystujemy ją jednak do przyrządzania sałatek, surówek, kanapek, makaronu, ryżu, twarożku, jajek, a także zup i sosów ale nierzadko też do faszerowania mięs, warzyw, naleśników czy ciasta francuskiego!

Rukola ze względu na swój orzechowy, nieco gorzkawy smak fantastycznie komponuje się z najróżniejszymi rodzajami serów, orzechów lub cytrusów. Wyrazistości doda jej też sok z cytryny, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny czy delikatny sos.

Pyszności z rukolą

Wiosenna aura sprzyja powstawaniu oryginalnych potraw z dodatkiem nieocenionych pod względem składników warzyw! Jeśli czujecie się ospali i brak Wam energii, koniecznie sięgnijcie po przepisy na rukolę - nie dość, że poprawią Wam samopoczucie, to przede wszystkim zachwycą podniebienie!

Jedną z takich potraw niewątpliwie będzie tagliatelle z pesto z rukoli z dodatkiem dobroczynnego siemienia lnianego, ziaren słonecznika, soku z limonki i parmezanu!

Koniecznie zachęcamy Was także do skosztowania ekspresowej w przygotowaniu sałatki na ciepło z kurczakiem i rukolą -  zdrowa przekąska do pracy czy na zajęcia gotowa w kilka chwil!

Sałatka z rukolą
Zdjęcie: Fotolia

Rukola to wiosenny rarytas, który fantastycznie smakuje w zestawieniu z wieloma produktami. Wiedzieliście, że jest ona tak wartościowa? Jeśli posiadacie w w swoich zbiorach przepisy z wykorzystaniem tego przysmaku, koniecznie się z nami podzielcie!