Ciasta z owocami mają niestety to do siebie, że łatwo zamieniają sie w zakalec. Dlaczego tak się dzieje? Otóż mokry sok z owoców lub woda powodują, że wychodzi swoisty "kluch" - który nie chce się upiec prawidłowo.
Aby temu zapobiec, ciasto wylane na blachę można posmarować pianą z białek a następnie posypać mąką (cieniutką warstwę), i dopiero wówczas układać owoce.
Pamiętaj, że owoce do ciasta powinny być zupełnie suche. Przedtem warto je obtoczyć w mące - dzięki temu nie opadną na dno blaszki.
Aby temu zapobiec, ciasto wylane na blachę można posmarować pianą z białek a następnie posypać mąką (cieniutką warstwę), i dopiero wówczas układać owoce.
Pamiętaj, że owoce do ciasta powinny być zupełnie suche. Przedtem warto je obtoczyć w mące - dzięki temu nie opadną na dno blaszki.