Czym przełożyć andruty?

  • 4

Chyba każdy, kto lubi słodycze nie pogardziłby chrupkim waflem z pysznym nadzieniem. Przeczytajcie, jak przygotować sobie taki smakołyk w domu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czym przełożyć andruty?
fot. Fotolia

Wafle można przekładać najróżniejszymi masami. Poniżej przedstawiam Wam te, które znam i polecam!

1. Masa krówkowa. To najszybszy sposób na przełożenie wafli. Jedną lub dwie puszki ulubionego kajmaku (można wybrać z pośród szerokiej gamy smakowej , np. orzechowy, kakaowy, truflowy) rozsmarowuję cienko na waflach. Postępuję tak do wyczerpania składników. Jeśli chcemy by masa była mniej słodka, możemy kajmak zmiksować z miękką kostką masła i dopiero wtedy przekładać wafle.

2. Masa z kaszy manny i galaretek. Kasze mannę zalewam mlekiem i odstawiam na 20 minut by lekko napęczniała. Dodaję cukier do smaku i gotuję. Kiedy przestygnie mieszam ją z zimną galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, przekładam wafle. W ten sposób można robić różne kolory mas, w zależności od tego, jaką galaretkę dodamy.

3. Masa z mleka w proszku. 15 dag masła rozpuszczam razem ze szklanką cukru i 1/2 szklanki mleka. Kiedy masa się zagotuje, zdejmuję ją z ognia i wsypuję dwie szklanki mleka w proszku (nie używam granulowanego mleka). Dokładnie mieszam. Do masy można dodać kakao. Taką mleczną masą przekładam wafle.

4. Masa z galaretek i śmietany. Rozpuszczam masło/margarynę ze szklaną cukru, dodaję 200 g śmietany (gęstej 18%) i wsypuję galaretkę, np. czerwoną. Masę zagotowuję i kiedy przestygnie smaruję andruty.

5. Masa maślana. Kostkę miękkiego masła ucieram na puch z pudrem. Można dodać do niej kakao i aromat.Taką masę kiedyś robiła moja mama. Można do niej dodać drobno zmielone orzechy lub migdały albo inne bakalie - rodzynki, drobno pokrojone owoce kandyzowane lub suszone śliwki. Najprostszy i chyba najtańszy sposób na przełożenie wafli, ale za to bardzo smaczny.

Możliwości przełożenia wafli jest bardzo wiele. Zapewne też macie swoje ulubione, sprawdzone sposoby. Ja najczęściej korzystam właśnie z tych. Pamiętajcie, że po przełożeniu wafli należy je docisnąć. W tym celu można użyć np. deski do krojenia, dodatkowo obciążonej mąką lub cukrem. W zależności od masy i wafli jakich użyliśmy, smakołyk będzie gotowy po 1-2 dniach. Smacznego!