Ziele angielskie

  • 3

Do czego je dodawać?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ziele angielskie
Ziele angielskie lub inaczej pieprz angielski. Jest to niedojrzały owoc drzewa pimentowego - wiecznie zielonego. Ma ostry, korzenny smak przypominający smak pieprzu i intensywny zapach podobny do woni goździków. Najczęściej przyprawia się nim różne gatunki mięsa - pieczeń z baraniny, dania z mięsa mielonego, golonkę. Często dodaje się też je do sosów, pieczeni, dziczyzny, kaczki oraz do bigosu. Szczególnie polecany jest do potraw tłustych. Częstostosuje się je do marynowania ryb i dziczyzny, do wyrobu kiełbas i peklowania mięs. Ziele angielskie jest również używane do aromatyzowania słodkich potraw takich jak np. ciasto ze śliwkami. Tę przyprawę należy dodawać do pieczenia lub smażenia na samym początku, żeby wydobyć z niej cenny aromat.