Napary, odwary, nalewki i maceraty

W tym artykule znajdziecie Państwo podstawowe różnicę pomiędzy naparami, odwarami, nalewkami i maceratami

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Napary, odwary, nalewki i maceraty
NAPARY (Infusum, -i) -To wodne wyciągi z rozdrobnionego surowca zielarskiego, sporządzenie naparu ma na celu wyługowanie z danego surowca roślinnego do wody substancji czystych (bioaktywny). -Przyrządza się je z surowców łatwo dających się ekstrahować wodą, takich jak , liście, kwiaty, drobne nasiona, ziela lub z surowców zawierających substancje mało wrażliwe na wysoką temperaturę -dobrze rozdrobniony surowiec powinien być zalewany wrzącą woda najczęściej w ilościach 200-250 ml i odstawia na 20 min -napary są nietrwałe w cieple szybko mętnieją i mają nieprzyjemny smak i zapach. Należy przygotować taką ilość naparu jaka będzie spożyta w ciągu 24 h, a latem gdy jest gorąco max przez 12h.ODWARY (Decoctum, -i) - trwałość 12-24h -sporządza się z surowców roślinnych trudno dających się ekstrahować, takich jak kora, korzenie, kłącza, grube nasiona, cebule, bulwy. Sposób przygotowania: 1. rozdrobniony surowiec zalewa się gorącą lub zimną wodą ogrzewa się lub gotuje odpowiednio długo (do 40 min) co jest uzależnione od rodzaju surowca i zawartości w nim surowca i zawartej w nim substancji. 2. odstawia się na 20-30 min pod przykryciem i filtruje - nie można odwaru sporządzać na zapas (trwałość max 12-24h) MACERATY (Maceratio, -onis) -trwałość 3 dni w temperaturze chłodniczej -to zwykle wodne wyciągi sporządzone z surowców roślinnych zawierających substancje bioaktywne wrażliwe na wysokie temperatury -rozdrobniony surowiec zalewa się wodą o tem 20-22° C i pozostawia pod przykryciem na 8-12h i przecedza się -przeciętna trwałość 3 dni w tem chłodniczej NALEWKI ( Tinctura, -ae) inaczej Alkoholatura na zimno: -to płynne wyciągi najczęściej alkoholowe, sporządzane z suchego rozdrobnionego surowca roślinnego -stosunek 1 cz surowca na 5 cz rozpuszczalnika Etapy przygotowania : 1. maceracja z użyciem alkoholu – rozdrobnione surowce roślinne zalewa się określoną ilością alkoholu 30-70% szczelnie zamyka, a następnie odstawia na 14-21 dni 2. następnie wyciąg alkoholu filtruje się, zlewa do butelek, szczelnie zamyka i oznacza etykietą (wygodne i cenne w użyciu)Alkoholatura stabilizowana czyli intrakt- przygotowywana na gorąco -to wyciągi alkoholowe otrzymywane ze świeżych surowców roślinnych. Świeżo zmieloną masę roślinną zalewa się gorącym alkoholem (tem 80%) i maceruje przez ok. 14 dni, następnie filtruje się. Wrzący alkohol unieczynnia mikroorganizmy rozkładające (powodujące fermentację) substancje czynne zawarte w roślinach. -intrakty podobnie jak nalewki są bardzo cenne, trwałe i wygodne w użyciu.