Smaki lata zimą

Zbliżają się ciepłe miesiące, a co za tym idzie - wspaniałe smaki i zapachy wiosennych i letnich przysmaków. Oto kilka sposobów na to, aby cieszyć się nimi także zimą.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Smaki lata zimą
fot. Fotolia

Smak lata to przede wszystkim owoce, młode warzywa, grzyby. Najczęściej gotowaną przeze mnie zupą latem jest oczywiście botwinka. Przyrządzam ją różnie, ale zawsze jest gotowana na wędzonce z dodatkiem soku z cytryny i dużej ilości koperku. Wspaniałym doznaniem jest ugotowanie takiej zupy w środku zimy.

Wystarczy latem kupić większą ilość botwinki. Należy pokroić łodygi w paski o długości ok. 4-5 cm. Małe buraczki można pozostawić w całości. Umyć i przełożyć w porcjach do torebek przeznaczonych do mrożenia. Zimą wystarczy przygotować wywar na wędzonce, na patelni rozpuścić masło i dodać zamrożoną botwinę. Przesmażoną na maśle, dodać do wywaru, dołożyć dużą ilość kopru, sok z cytryny i uwierzcie, w całym domu będzie można poczuć zapach lata.

Drugim sposobem jest mrożenie grzybów np. kurek. Świeżo zebrane kurki należy dokładnie oczyścić i umyć. Lekko je podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, wysuszyć i przełożyć do pojemnika, czy torebki. Zimą z mrożonych kurek można przyrządzić wiele smacznych potraw. Moimi ulubionymi jest risotto, lub kurki w śmietanie z dodatkiem kurczaka.

Polecam też mrożenie ziół - gdy pojawia się dorodny, pachnący koper, zielona pietruszka a nawet mięta, wystarczy zioła umyć, osuszyć i posiekać. Przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrozić i używać zimą, kiedy zioła nie mają tak intensywnego zapachu i aromatu. Co roku mrożę lubczyk - całe gałązki umyte i osuszone przekładam do woreczka, by w okresie zimowym używać tego pachnącego zioła do rosołu. Lubczyk można zasadzić w doniczce na balkonie.


Dowiedz się jak mrozić i rozmrażać owoce >>>