Smak lata to przede wszystkim owoce, młode warzywa, grzyby. Najczęściej gotowaną przeze mnie zupą latem jest oczywiście botwinka. Przyrządzam ją różnie, ale zawsze jest gotowana na wędzonce z dodatkiem soku z cytryny i dużej ilości koperku. Wspaniałym doznaniem jest ugotowanie takiej zupy w środku zimy.
Wystarczy latem kupić większą ilość botwinki. Należy pokroić łodygi w paski o długości ok. 4-5 cm. Małe buraczki można pozostawić w całości. Umyć i przełożyć w porcjach do torebek przeznaczonych do mrożenia. Zimą wystarczy przygotować wywar na wędzonce, na patelni rozpuścić masło i dodać zamrożoną botwinę. Przesmażoną na maśle, dodać do wywaru, dołożyć dużą ilość kopru, sok z cytryny i uwierzcie, w całym domu będzie można poczuć zapach lata.
Drugim sposobem jest mrożenie grzybów np. kurek. Świeżo zebrane kurki należy dokładnie oczyścić i umyć. Lekko je podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, wysuszyć i przełożyć do pojemnika, czy torebki. Zimą z mrożonych kurek można przyrządzić wiele smacznych potraw. Moimi ulubionymi jest risotto, lub kurki w śmietanie z dodatkiem kurczaka.
Polecam też mrożenie ziół - gdy pojawia się dorodny, pachnący koper, zielona pietruszka a nawet mięta, wystarczy zioła umyć, osuszyć i posiekać. Przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrozić i używać zimą, kiedy zioła nie mają tak intensywnego zapachu i aromatu. Co roku mrożę lubczyk - całe gałązki umyte i osuszone przekładam do woreczka, by w okresie zimowym używać tego pachnącego zioła do rosołu. Lubczyk można zasadzić w doniczce na balkonie.
Dowiedz się jak mrozić i rozmrażać owoce >>>