Jak długo gotować gołąbki?

Gołąbki to jedno z bardziej popularnych, tradycyjnych dań w naszym kraju. Potrawę gotujemy na małym ogniu, czas zależy od rodzaju wykorzystanych liści, trwa to od 30 do 80 minut.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak długo gotować gołąbki?
fot. Fotolia
Gołąbki to jedno z bardziej popularnych, tradycyjnych dań w naszym kraju. W każdym domu znajduje się na nie wyjątkowa receptura różniąca się przyprawami i sposobem przygotowania. Ważne też jest to jak długo je gotujemy, by wyszły idealne.

Jak długo gotujemy gołąbki?

Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, ważne by ugotować je tak by były miękkie, a jednocześnie żeby się nie rozpadały już w garnku. 
  • Układamy je w garnku o grubym dnie, dodatkowo możemy wyłożyć go kilkoma liśćmi kapusty. Wszystko zalewamy bulionem tak by przykrył wszystkie gołąbki.
  • Potrawę gotujemy na małym ogniu, czas zależy od rodzaju wykorzystanych liści. Młode i delikatne gotujemy krócej, około 30-40 minut, natomiast starsze, grubsze potrzebują więcej czasu około 60-80 minut. 
Z jakich składników przygotowujemy gołąbki?

Tradycyjne gołąbki przyrządzane są z zaparzonych liści białej kapusty, oddzielonych od siebie oraz farszu w który w nie zawijamy, mięsa mielonego wymieszanego z ugotowanym ryżem i przyprawami. Jednak istnieje wiele wariacji na temat tego dania.
  • Zamiast kapusty białej można użyć- włoskiej, pekińskiej, czy modrej, a nawet liści buraka,
  • mięsa mielonego- grzybów, twarogu, czy soi,
  • ryżu-wszelkiego rodzaju kasz, czy ziemniaków.
Każdy sposób przygotowania jest wart wypróbowania. Dzięki tylu pomysłom potrawa ta na pewno się nam nie znudzi.
Na koniec możemy jeszcze przygotować sos, którym podkreślimy smak naszego pysznego dania, do nas należy wybór, czy będzie on pomidorowy, śmietanowy, czy jednak grzybowy.