Lekkie sałatki zawsze w modzie!

Kiedy za oknami królują upały, wolimy sięgać po lekkie posiłki. Idealnym, uniwersalnym rozwiązaniem są sałatki, które możemy przygotować na nieskończoną ilość sposobów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Lekkie sałatki zawsze w modzie!
fot. Fotolia
Zdrowe, a do tego niskokaloryczne - sałatka to idealny posiłek niezależnie od pory dnia. Sałatką pełną warzyw możesz rozpocząć dzień, zapewniając sobie energię na cały poranek.

W zależności od użytych składników, sałatka świetnie sprawdzi się także jako danie obiadowe; wystarczy, że dodasz do niej ciecierzycę lub indyka, a zaspokoisz nawet największy głód.

Kolejną zaletą sałatek jest to, że zjedzone na kolację nie obciążą twojego żołądka - nasycą, ale nie dodadzą uczucia ciężkości. Na koniec najważniejsze - wystarczy zmieniać składniki i dodatki w postaci sosów, by za każdym razem cieszyć się inną wersją sałatki!

Sałatka z papryką, kaparami i oliwkami
fot. materiały prasowe

SAŁATKA Z PAPRYKĄ, KAPARAMI I OLIWKAMI

Składniki:
  • 1 puszka papryki (np. Trzy Kolory marki Sandra)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kaparów ze słoika
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki. Paprykę odsącz i pokrój w paseczki. Ułóż składniki na talerzu, następnie posyp kaparami (pamiętaj, aby wcześniej je odsączyć). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli i pieprzu, następnie wymieszaj go z oliwą. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem; dobrze przedtem ją schłodzić (ok. 15 minut w lodówce).

Sałatka z porem, kukurydzą i jogurtem
fot. materiały prasowe

SAŁATKA Z POREM, KUKURYDZĄ I JOGURTEM

Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
  • 1 mała sałata
  • 3 duże pomidory
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 duży por
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie sałatę i porwij na mniejsze kawałki. Pokrój drobno pora oraz pomidory, odcedź kukurydzę. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Do osobnego naczynia wlej jogurt, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku - dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i wstaw do schłodzenia na 15 minut. Podawaj z bruschettą lub grillowanym kurczakiem.