Kawa najczęściej kojarzona jest w Włochami, warto jednak wiedzieć, że najwięcej kawy piją Skandynawowie, w Szwecji kawa ma status napoju narodowego.

Historia kawy

Kawa i jej początki, jako znanego na całym świecie napoju, ma burzliwą historię. Istnieje wiele legend dotyczących jej odkrycia. Jedna z nich mówi np. że stało się to za sprawą kóz, które po zjedzeniu owoców z kawowego krzaka zaczęły żwawo biegać po pastwisku, co zachęciło zajmującego się nimi pasterza do spróbowania kawy. W czasach średniowiecza kawę uznawano za pochodzącą od diabła, ponieważ jej ojczyzną były kraje afrykańskie i arabskie. Dopiero za sprawą jej miłośnika – papieża Klemensa VIII - w XVI wieku stała się napojem chrześcijańskim.

Rodzaje kawy i ich smak

Najpopularniejsze gatunki kawy to arabica i robusta. Pierwsza z nich jest aksamitna w smaku i bardzo delikatna, o umiarkowanej zawartości kofeiny. Robusta to wyrazisty, lekko kwaśny napój o dużej mocy. Kawy pochodzące z Etiopii, Rwandy czy Kenii mają lekko kwiatowe nuty, natomiast w smaku kaw brazylijskich albo ekwadorskich można wyczuć orzechowe nuty.

Smak kawy podzielony jest na mnóstwo rozmaitych czynników, ma wiele stopni słodkości, gorzkości, występuje w nim również tzw. przedłużenie.

Sposoby parzenia kawy

Kawę można parzyć po arabsku, w kafeterce (kafetierze), w ekspresie (przelewowym, ciśnieniowym, filtrowym) oraz zalewając mielone ziarna wrzątkiem. Kawa w formie instant to napój kawopodobny, do którego kawosze odnoszą się z lekką pogardą.

Kawę zaparza się na ciepło oraz za pomocą metody cold brew – czyli na zimno. Polega ona na zalaniu mielonej kawy zimną wodą i odstawieniu tak przygotowanej mikstury na kilka godzin. W tym czasie płyn nasyca się kawowym aromatem. Zaparzona w ten sposób kawa jest bardzo delikatna w smaku i można pić ją kilka dni bez obaw, że utraci swój aromat.

Kawa z mlekiem, alkoholem lub chili – dodatki do kawy

Prawdziwi smakosze kawy nie dodają do niej mleka, wybierając najczęściej esencjonalne espresso. Istnieje jednak nieskończona liczba wersji smakowych i mlecznych kaw, wśród których warto wymienić najpopularniejsze, czyli: caffe latte, caffe macchiato oraz cappuccino.

Kawa po irlandzku serwowana jest z dodatkiem podgrzanej whiskey i bitą smietaną, kawa po wiedeńsku to mieszanka kawy z dużą ilością czekolady, natomiast caffe coretto zawiera odrobinę likieru. W Etiopii kawę pije się z masłem.

Do kaw można używać przypraw i smakowych dodatków, są wśród nich m. in.: kardamon, cynamon, wanilia, anyż, chili, imbir, czekolada, pomarańcza, lukrecja, kakao, syropy (np. migdałowy, amaretto, piernikowy, karmelowy). Kawę można podawać na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno z kruszonymi kostkami lodu lub kulką lodów waniliowych. Kawy parzone w sposób cold brew, można przyrządzić jak mojito, dodając liście mięty, kruszony lód i brązowy cukier
Kawa po turecku

Kawa po turecku

Kawa po turecku to nazwa sposobu przygotowywania tego napoju. Miedziany tygielek to niezbędne akcesorium do jego wykonania. Parzenie kawy po turecku to pewnego rodzaju rytuał, w trakcie którego powstaje bardzo esencjonalny i słodki płyn, na którego powierzchni zbiera się apetyczna pianka. Do kawy po turecku nie można dodawać mleka ani śmietanki. Ze smakowych urozmaiceń dopuszczalny jest jedynie kardamon i cynamon. Ważne są proporcje: 1 łyżeczka kawy na 150 ml wody,1 łyżeczka cukru na 300 ml kawy.

Znaleźliśmy 586 przepisów w kategorii Kawa

Mocna mrożona kawa

Mocna mrożona kawa

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: