Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Jajecznicę bez tłuszczu da się zrobić na zwykłej patelni teflonowej. Można też użyć mikrofali. Z dodatkiem mleka smakuje podobnie jak smażona na maśle.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
fot. Fotolia
Dieta wymaga wielu wyrzeczeń, ale niektóre z nich są mało odczuwalne. Jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu smakiem nie odbiega od tej przyrządzanej na smalcu czy oleju, a nie przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej.

Ile kalorii ma jajecznica bez tłuszczu?

Jajecznica z 2 jajek bez tłuszczu ma ok. 200 kcal (jej zawartość energetyczna jest zależna od wielkości jajek). Rezygnując z tłuszczu do smażenia, możesz więc zjeść śniadanie, które ma mniej niż 300 kcal, a zawiera smaczne i zdrowe dodatki, takie jak: szczypiorek, kurki, pomidor, a nawet polędwica drobiowa.

Jajecznica bez tłuszczu na patelni teflonowej

Do teflonu nie powinny przywierać, żadne smażone potrawy, nawet jeśli nie zawierają tłuszczu. Konieczne jest tylko dostosowanie temperatury i ciągłe mieszanie. Aby usmażyć jajecznicę bez tłuszczu na teflonowej patelni, po prostu wbij jajka, mieszaj i poczekaj, aż się zetną. Pamiętaj tylko, żeby wcześniej dobrze ją rozgrzać. W razie trudności możesz dolać kilka kropel wody.

Jajecznica na mleku

Nie musisz się martwić mieszaniem jajek na patelni, jeśli zastosujesz którąś z metod smażenia na minimalnej ilości tłuszczu (nie wpływającej na zawartość odżywczą jajecznicy). Dukan zaleca zwilżenie ręcznika papierowego kilkoma kroplami oliwy i nasmarowanie nim patelni przed smażeniem. Podobny efekt daje wbicie jajek na patelnię z podgrzanym mlekiem (w ilości 1 łyżeczki). Dzięki mleku jajecznica zyskuje nowe walory smakowe.

Jajecznica z mikrofali

Ekspresową metodą przyrządzenia jajecznicy bez tłuszczu jest roztrzepanie jajek w naczyniu żaroodpornym i włożenie ich do mikrofali 3 razy na 30 sekund (co 30 sekund trzeba mieszać). W ten sposób możesz zrobić również jajecznicę z dodatkami.