Suszone śliwki - jak je zrobić?

  • 4

Latem, gdy jest sezon na śliwki, można samemu je ususzyć

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Suszone śliwki - jak je zrobić?
Najlepsze do suszenia są śliwki węgierki - te małe, ciemnofioletowe. Śliwki muszą być bardzo dojrzałe, najlepiej takie z pomarszczoną skórką przy ogonku.

Przed suszeniem śliwki trzeba oczywiście umyć. Dobrze jest też je zblanszować przez 1 minutę we wrzącej wodzie.

Śliwki możemy suszyć w całości, tj. z pestką, lub je naciąć i wyjąć ze środka pestkę. Można też suszyć połówki śliwek.

Śliwki najlepiej jest suszyć w specjalnej elektrycznej suszarce go owoców i warzyw. Ale jeśli jej nie mamy, to możemy ususzyć je w piekarniku. Najlepiej ułożyć je na kratce, by ciepłe powietrze swobodnie mogło je opływać. Ustawiamy temperaturę na około 60-80 stopni i suszymy przez około dobę. Można też włączać piekarnik przez kilka dni na parę godzin.

Po ususzeniu śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniczku.