Strona główna Suszone śliwki - jak je zrobić?

Suszone śliwki - jak je zrobić?

hgg - autor porady Suszone śliwki - jak je zrobić? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1839
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Suszone śliwki - jak je zrobić?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Latem, gdy jest sezon na śliwki, można samemu je ususzyć


Najlepsze do suszeniaśliwki węgierki - te małe, ciemnofioletowe. Śliwki muszą być bardzo dojrzałe, najlepiej takie z pomarszczoną skórką przy ogonku.

Przed suszeniem śliwki trzeba oczywiście umyć. Dobrze jest też je zblanszować przez 1 minutę we wrzącej wodzie.

Śliwki możemy suszyć w całości, tj. z pestką, lub je naciąć i wyjąć ze środka pestkę. Można też suszyć połówki śliwek.

Śliwki najlepiej jest suszyć w specjalnej elektrycznej suszarce go owoców i warzyw. Ale jeśli jej nie mamy, to możemy ususzyć je w piekarniku. Najlepiej ułożyć je na kratce, by ciepłe powietrze swobodnie mogło je opływać. Ustawiamy temperaturę na około 60-80 stopni i suszymy przez około dobę. Można też włączać piekarnik przez kilka dni na parę godzin.

Po ususzeniu śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniczku.

Komentarze do Suszone śliwki - jak je zrobić?  
cremebrule

cremebrule
offline

2008-11-20 20:37
oj ciezko bedzie, ostatnio 5 dni wlaczonego piekarnika nie pomoglo...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

adeodatus
gość

2008-12-12 18:52
Okno z dwiema szybami, otwierane. Na pierwszej szybie, na papierze układamy
śliwki rozpołowione, przymykamy drugą część okna, zostawiając kilkucentyntymetrową szczeline do odprowadzania wody ze śliwek.
Pomiędzy szybami tworzy się wyższa temperatura. Przy codziennej
słonecznej pogodzie we wrześniu śliwki suszą się 5 dni.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Ula
gość

2009-09-12 12:07
Witam :)
A w suszarce elektrycznej jak suszycie ? Na której pozycji- I czy II ?
Jak długo? W czym przetrzymujecie wysuszone śliwki?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ELA
gość

2010-10-13 09:13
Przepyszne są śliwki kandyzowane Tak ja robię :delikatnie usuwam pestkę aby nie popsuć sliwki w to miejsce wsuwam różny farsz: np igdalek , orzeszek lub ucierane bakalie Potem delikatnie smażę tak jak konfiturę nie bardzo wysmażając, NASTĘPNIE DOK LADNIE OSĄCZAM Z SOKU KONFITUROWEGO I OBSUSZAM .jATROCHE PODESCHNA OBSYPUJĘ CUKREM PUDREM I DALEJ OBSUSZA. nAJLEPIE ROBIĆ TO OBSUSZANIE NA KALORYFERZE JAK ZROBIĄ SIĘ GOTOWE, TO OBTACZAM JESZCZE RAZ CUKREM I DI SŁOIKA
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane