W jakiej temperaturze piec pizzę?

  • 1

Piekąc pizzę pamiętajmy, że ważne jest w jakiej temperaturze ją upieczemy. Jeśli będzie ona odpowiednia, czyli jak najwyższa,wtedy nasze ciasto będzie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
W jakiej temperaturze piec pizzę?
fot. Fotolia
Pochodząca z Włoch pizza to obecnie danie międzynarodowe. Znana jest obecnie na całym świecie, przygotowuje się ją według tradycyjnej receptury lub eksperymentuje dodając nowe składniki. Podczas jej przygotowania należy trzymać się jednak pewnych zasad. Jedną z nich jest temperatura pieczenia.

W jakiej temperaturze piec pizzę?

  • Ważne by pizzę piec w jak najwyższej temperaturze.
  • W pizzeriach temperatura w piecu osiąga nawet 400-500 stopni Celsjusza.
  • W piekarnikach domowych ustawiamy temperaturę minimum na 220 stopni, idealna będzie 250 stopni Celsjusza, a nawet wyższa.
  • Wkładamy pizzę do już nagrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, zwiększamy czas lub zmniejszamy w zależności od nastawionej temperatury.
  • Jeśli czas za bardzo skrócimy nasza pizza będzie niedopieczona, jeśli za bardzo wydłużymy będzie twarda i sucha.
  • Ciasto wkładamy na środkową półkę i pieczemy na dolnej grzałce z termoobiegiem. Nie pieczemy od góry by nie przypaliły się nam nasze dodatki.

Jak przygotować pizzę? 

  • Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujemy jedynie mąki, wody, drożdży, oliwy oraz odrobiny soli i cukru.
  • Wyrabiamy je i czekamy aż wyrośnie.
  • Po tym czasie formujemy je na cienki płaski zazwyczaj okrągły placek, smarujemy sosem, przeważnie pomidorowym i układamy wybrane dodatki, całość posypujemy serem. 

Najpopularniejsze dodatki do pizzy

  • ser-żółty, mozzarella, feta, kozi,
  • wędlina-salami, pepperoni, wędzona szynka, parzony boczek,
  • mięso- kurczak, wieprzowina, wołowina,
  • warzywa- pomidory, papryka, cukinia, bakłażan, kukurydza,
  • grzyby-zazwyczaj pieczarki.

Przepis na pizzę możesz modyfikować, uzupełniając o ulubione składniki. Zobacz inne sprawdzone przepisy na pizzę.