Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Aronia: pyszny krzew owocowy
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Aronia: pyszny krzew owocowy

Ten owoc powinniśmy jeść tak często, jak to tylko możliwe. Aronia posiada wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Dowiedz się więcej o tym owocu i zobacz, co pysznego możesz z niego przyrządzić. Zapraszamy do lektury naszego artykułu!

Mrożenie warzyw i owoców
  • 4
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Mrożenie warzyw i owoców

Lato pełną parą z mnóstwem pysznych i świeżym warzyw oraz owoców. Warto zadbać o to, by na zimę mieć choć kawałek lata i nawet zamrożony.

Dlaczego powinniśmy jeść agrest?
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Dlaczego powinniśmy jeść agrest?

Ten zielony, smaczny owoc lubi na pewno każdy z nas. Jednak, czy wiesz o nim wszystko? Co zawiera agrest, jakie są jego odmiany i dlaczego tak chętnie sadzimy go w przydomowych ogródkach? O tym w artykule!

Jak zrobić orzeźwiający kompot?
  • 7
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić orzeźwiający kompot?

W upalne dni należy odpowiednio nawadniać swój organizm, by uniknąć problemów zdrowotnych. Zachęcamy do robienia smacznych i zdrowych kompotów, które dodadzą Wam sił w letni czas!

Jak prawidłowo doprawić sos?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak prawidłowo doprawić sos?

Sosy są bardzo ważnym elementem naszej kuchni - wzbogacają wiele potraw, nadają im smak i aromat. Jak zatem właściwie je przygotować, by miały odpowiednią konsystencję i wygląd? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym artykule!

Smakołyki z brzoskwiniami
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Smakołyki z brzoskwiniami

Lubicie słodki element w daniu głównym, a może preferujecie desery z ich dodatkiem? Zapraszamy do przeczytania artykułu i zapoznania się z naszymi pomysłami na soczyste brzoskwinie!

Przysmaki z bobu
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przysmaki z bobu

Urzeka nas swoim smakiem już od starożytności. Przez wieki jego znaczenie w kuchni, jak i poza nią zmieniało się radykalnie. Od zakazanego warzywa, poprzez łącznik ze światem nadprzyrodzonym do kulinarnego rarytasu. Bób to zwykłe warzywo o niezwykłej historii.

Cukiniowy zawrót głowy
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Cukiniowy zawrót głowy

Warzywo to, choć z wyglądu nie przypomina okrągłej dyni, jest jej bardzo bliskim krewny. Wiecie o czym mowa? Oczywiście o cukini! Niezwykłych pomysłów na to warzywo jest tyle, że aż trudno je zliczyć!

Co warto wiedzieć o papryce?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co warto wiedzieć o papryce?

To warzywo, które dla naszego zdrowia jest bezcenne. Zawiera dużo witamin i minerałów. Paprykę wykorzystuje się właściwie w każdej kuchni na świecie. Czy wiesz wszystko na jej temat? Przeczytaj!