Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Marchew i jej właściwości
  • 6
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Marchew i jej właściwości

Jedzenie marchewki da nam same korzyści. Jest zdrowa, smaczna i chrupiąca. Znano ją już w starożytności. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego powinniśmy ją jeść?

Rady na łososia
  • 3
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Rady na łososia

W naszych kuchniach często mamy do czynienia z różnymi rybami. Jedną z nich jest łosoś - pyszna rybka, która zadowoli chyba każdego.

Jak rozłupać kokosa
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Jak rozłupać kokosa

Kiedy już nabędziemy w sklepie ten owoc, może się okazać, że będziemy zachodzić w głowę jak go rozłupać. Jest na to prosty sposób.

Wybieramy owoce do przetworów
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Wybieramy owoce do przetworów

Nastał czas, kiedy przygotowujemy ulubione przetwory. Podczas tej czynności warto pamiętać, że do różnych przetworów należy wybrać owoce o konkretnym stopniu dojrzenia.

Zamrażanie ciast
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Zamrażanie ciast

Zdarza się, że przygotujemy dużo ciast, które potem nie zostaną zjedzone na imprezie rodzinnej. Co wtedy zrobić?

Czosnek - naturalny antybiotyk
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Czosnek - naturalny antybiotyk

Mimo że ma specyficzny zapach i przez to niektórzy za nim nie przepadają, warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. Ma wszechstronne działanie: nadaje smak wielu potrawom i jednocześnie jest środkiem leczniczym. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? O tym w artykule!

Jak zrobić wino?
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić wino?

Próbowaliście kiedyś zrobić domowe wino? Jeżeli nie, to pora nadrobić zaległości. Żadne wino nie jest tak dobre, jak to, które przygotujemy samodzielnie. Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Skorzystaj z naszych porad!

Kilka tajemnic zup
  • 3
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Kilka tajemnic zup

Zupy to danie, które jadamy prawie każdego dnia. Jednak skrywają pewne tajemnice, które warto znać, by delektować się nimi jeszcze bardziej.