

Jaka mąka do naleśników?
Mąka tortowa lub krupczatka – to najlepszy wybór, kiedy chcemy zrobić naleśniki. Jakie mąki jeszcze można wykorzystać o przygotowania naleśników? Czy można zrobić naleśniki z mąki żytniej albo gryczanej? Sprawdź!
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Mąka tortowa lub krupczatka – to najlepszy wybór, kiedy chcemy zrobić naleśniki. Jakie mąki jeszcze można wykorzystać o przygotowania naleśników? Czy można zrobić naleśniki z mąki żytniej albo gryczanej? Sprawdź!
Burrito robi się z pszennej tortilli, w którą zawija się farsz z mięsa mielonego, fasoli i innych dodatków. Całość można dodatkowo zapiec a następnie przekroić na pół i podać z łagodnym lub ostrym sosem.
Chleb żytni zalewamy wodą, odstawiamy, odcedzamy a następnie dodajemy rozrobione drożdże i cukier. Tylko tyle potrzeba, aby zrobić kwas chlebowy, który skutecznie gasi pragnienie.
Omlet to potrawa, której podstawą wykonania są jajka. Mieszamy je z różnorodnymi składnikami słodkimi lub wytrawnymi i smażymy na patelni nie mieszając, a jedynie podważając i składając na pół naszą potrawę.
Żeby dobrze ugotować ryż do sushi najpierw musimy go dobrze wymoczyć, a następnie gotujemy go w wodzie kilkanaście minut. Nie możne on być ani za twardy, ani za miękki.
Do przygotowania ciasta na tortille potrzebujemy tylko mąki, oleju, soli i gorącej wody. Prawidłowo przygotowane będą elastyczne i miękkie.
Ryż jaśminowy gotujemy właściwie tak samo jak pozostałe jego odmiany. Najpierw płuczemy go pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonej wodzie kilkanaście minut.
Podanie ryżu, zabarwionego na żółto zaskoczy naszych gości. Wystarczy tylko ugotować ziarna z curry, czy kurkumą i gotowe. Jeszcze tylko kolorowe warzywa i wyjątkowe dane gotowe.
Przygotowanie octu z jabłek jest naprawdę proste! Pokrój jabłka, zalej wodą, dodaj cukier i odstaw na kilka tygodni. Zobacz, o czym jeszcze musisz pamiętać!
Nazywa się go gruszką miłości, bo podobno jest afrodyzjakiem. Ale ma też udowodnione naukowo właściwości zdrowotne. Właśnie zaczyna się sezon na bakłażany!