Ryż jaśminowy jak gotować?

Ryż jaśminowy gotujemy właściwie tak samo jak pozostałe jego odmiany. Najpierw płuczemy go pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonej wodzie kilkanaście minut.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ryż jaśminowy jak gotować?
fot. Fotolia
Ryż jest bardzo chętnie stosowany w naszych kuchniach. Jest prosty w przygotowaniu, niedrogi, a do tego pasuje do wielu różnorodnych potraw. Jest wiele odmian i rodzajów tego ziarna, jednym z nich jest ryż jaśminowy wyjątkowy z powodu swojego zapachu i smaku.

Jak ugotować ryż jaśminowy?
  • Ryż wsypujemy na sitko i przelewamy go kilka minut zimną wodą. Gdy woda jest przejrzysta ryż zostawiamy na chwile na sitku, by obciekł.
  • Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą, dwa razy tyle płynu co ziaren. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez  15-20 minut.
  • Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. 
  • Teraz wystarczy ryż przemieszać widelcem lub przelać zimną wodą.

Z czym podawać ryż jaśminowy?

Ten  delikatny, pachnący jaśminem ryż świetnie komponuje się z dodatkami słodkimi jak również wytrawnymi. Jest często używany do tworzenia dań typowo azjatyckich, takich jak orientalna zupa z krewetkami, czy azjatycka pomarańczowa kaczka z ryżem. Sprawdza się on także jako dodatek do deserów, podany z mango lub sosem wiśniowym smakuje wyśmienicie.

Pochodzenie i właściwości ryżu jaśminowego?

Ryż jaśminowy jest to ryż długoziarnisty pochodzący z Tajlandii. Cechuje się delikatnym kwiatowym aromatem i białą barwą. Polecany jest z powodu smaku i wielu cennych składników, które zawiera w swoich ziarnach. Jest bogaty w białko, błonnik i węglowodany. Zawiera również witaminy  z grupy B i minerały, między innymi potas i fosfor. Ten lekkostrawny i niskokaloryczny ryż polecany jest osobom pozostającym na diecie.