Ryż jest bardzo chętnie stosowany w naszych kuchniach. Jest prosty w przygotowaniu, niedrogi, a do tego pasuje do wielu różnorodnych potraw. Jest wiele odmian i rodzajów tego ziarna, jednym z nich jest ryż jaśminowy wyjątkowy z powodu swojego zapachu i smaku.
Jak ugotować ryż jaśminowy?
Z czym podawać ryż jaśminowy?
Ten delikatny, pachnący jaśminem ryż świetnie komponuje się z dodatkami słodkimi jak również wytrawnymi. Jest często używany do tworzenia dań typowo azjatyckich, takich jak orientalna zupa z krewetkami, czy azjatycka pomarańczowa kaczka z ryżem. Sprawdza się on także jako dodatek do deserów, podany z mango lub sosem wiśniowym smakuje wyśmienicie.
Pochodzenie i właściwości ryżu jaśminowego?
Ryż jaśminowy jest to ryż długoziarnisty pochodzący z Tajlandii. Cechuje się delikatnym kwiatowym aromatem i białą barwą. Polecany jest z powodu smaku i wielu cennych składników, które zawiera w swoich ziarnach. Jest bogaty w białko, błonnik i węglowodany. Zawiera również witaminy z grupy B i minerały, między innymi potas i fosfor. Ten lekkostrawny i niskokaloryczny ryż polecany jest osobom pozostającym na diecie.
Jak ugotować ryż jaśminowy?
- Ryż wsypujemy na sitko i przelewamy go kilka minut zimną wodą. Gdy woda jest przejrzysta ryż zostawiamy na chwile na sitku, by obciekł.
- Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą, dwa razy tyle płynu co ziaren. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
- Teraz wystarczy ryż przemieszać widelcem lub przelać zimną wodą.
Z czym podawać ryż jaśminowy?
Ten delikatny, pachnący jaśminem ryż świetnie komponuje się z dodatkami słodkimi jak również wytrawnymi. Jest często używany do tworzenia dań typowo azjatyckich, takich jak orientalna zupa z krewetkami, czy azjatycka pomarańczowa kaczka z ryżem. Sprawdza się on także jako dodatek do deserów, podany z mango lub sosem wiśniowym smakuje wyśmienicie.
Pochodzenie i właściwości ryżu jaśminowego?
Ryż jaśminowy jest to ryż długoziarnisty pochodzący z Tajlandii. Cechuje się delikatnym kwiatowym aromatem i białą barwą. Polecany jest z powodu smaku i wielu cennych składników, które zawiera w swoich ziarnach. Jest bogaty w białko, błonnik i węglowodany. Zawiera również witaminy z grupy B i minerały, między innymi potas i fosfor. Ten lekkostrawny i niskokaloryczny ryż polecany jest osobom pozostającym na diecie.