Jak zrobić kwas chlebowy?

  • 1

Chleb żytni zalewamy wodą, odstawiamy, odcedzamy a następnie dodajemy rozrobione drożdże i cukier. Tylko tyle potrzeba, aby zrobić kwas chlebowy, który skutecznie gasi pragnienie.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić kwas chlebowy?
fot. Fotolia
Kwas chlebowy to napój powstały w wyniku fermentacji chleba razowego (najczęściej żytniego) z udziałem wody i drożdży. Jego specyficzny smak nie każdemu odpowiada, jednak można na niego wpływać poprzez różne dodatki, np. rodzynki lub sok z cytryny. Jak go zrobić w domu?
 
Przepis na kwas chlebowy
 
Przygotowanie kwasu chlebowego nie jest trudne, ale potrzebujemy na to kilku dni. Dzięki temu proces fermentacji będzie w pełni udany, co sprawi, że uzyskamy idealny w smaku napój
  • Do przygotowania kwasu chlebowego potrzebujemy: czerstwego chleba żytniego, drożdży, wody, cukru i opcjonalnie rodzynek. 
  • Chleb należy pokroić w kostkę a następnie podpiec w piekarniku (wystarczą 2-3 minuty w 220 st. C – ma on się jedynie przyrumienić a nie zrobić twardy jak grzanki). 
  • Podpieczone kawałki umieszcza się w dużym słoiku i zalewa wrzącą wodą. Całość przykrywa się ściereczką i odstawia w ciemne miejsce na 24 godziny.
  • Drożdże należy rozkruszyć w słoiku, zasypać cukrem i zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą. Odstawiamy na 5-10 minut do zrobienia się piany.
  • Kwas odcedzamy, kawałki rozmoczonego chleba można wyrzucić i bazę mieszamy z wrzącą wodą wymieszaną z cukrem.
  • Dodajemy rozczyn drożdżowy, sparzone rodzynki, mieszamy i przelewamy do słoików. Dokładnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce min. 3-4 dni. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do picia. 
 
Litewski a razowy kwas chlebowy
 
Litewski kwas chlebowy przygotowuje się dokładnie tak samo jak razowy. Różni je jedynie smak, wynikający z wykorzystania odmiennego typu chleba. Chleb litewski jest słodki (dzięki wykorzystaniu do jego produkcji melasy) i intensywnie pachnący kminkiem. To sprawia, że przygotowany kwas chlebowy jest również słodszy, co powoduje również dodanie rodzynek. 
 
Właściwości kwasu chlebowego
 
Dlaczego warto pić kwas chlebowy? Ponieważ ten bezalkoholowy napój świetnie gasi pragnienie oraz dostarcza szeregu cennych składników. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz selenu i cynku. W dodatku jest niskokaloryczny – w jednej szklance można znaleźć około 70 kcal (ich ilość zależy od ilości wykorzystanego cukru oraz dodatków). Dzięki temu mogą go pić nawet osoby będące na diecie!