Burrito to jedna z tradycyjnych potraw kuchni meksykańskiej. Oryginalnie to danie przyrządza się z użyciem ryżu meksykańskiego i dużej ilości fasoli. Całość jest nieskomplikowana i mała, dzięki czemu pewnie zawdzięcza nazwę, która w wolnym tłumaczeniu oznacza: „osiołek”. Brak dostępu do ryżu meksykańskiego nie powoduje, że nie możemy przyrządzić tej potrawy. Jaki jest przepis na burrito?
Przepis na burrito
Burrito to danie, które można zrobić bardzo szybko. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się smacznym posiłkiem dla całej rodziny.
- Do przygotowania burrito będą potrzebne: kilka placków pszennej tortilli, mięso mielone, czerwona fasola, chilli w proszku, cebula, pomidory w puszce, czosnek, sól i pieprz.
- Cebulę i czosnek siekamy na drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do nich mięso mielone. Smażymy aż mięso się przyrumieni.
- Do farszu dodajemy odcedzoną fasolę, pokrojone pomidory i przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż sos z pomidorów się zredukuje.
- Tortille podsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Wykładamy na nie farsz i odpowiednio zawijamy.
- Burrito możemy dodatkowo przeciąć na pół. Smacznego!
Jak zrobić farsz do burrito?
Farsz do burrito przygotowuje się głównie z mięsa mielonego. W wersji wege można posłużyć się ryżem lub kaszą. Ważnym składnikiem jest czerwona fasola, która sprawia, że danie jest bardzo sycące. Do farszu można wykorzystać także kukurydzę lub pokrojone w kawałki awokado. Dobrym dodatkiem są także oliwki lub kawałki ananasa.
Z czym podać burrito?
Najpopularniejszym dodatkiem do burrito jest sos czosnkowy lub tabasco. Oprócz nich można wykorzystać kwaśną śmietanę, żółty ser, mozzarellę lub salsę. Jeśli chcemy sobie zapewnić w pełni meksykańską ucztę, możemy do burrito wykorzystać domowe guacamole lub pomidorową salsę. W każdej wersji danie smakuje znakomicie!
SylaUla