Chcesz wiedzieć co słychać i co dobrego można skosztować w kulinarnym świecie? Informujemy o aktualnościach i najświeższych wiadomościach ze świata kulinariów.

Recenzujemy programy, książki kulinarne. Podpowiadamy po jakie nowości w sklepach, na bazarkach warto sięgnąć. Sprawdzamy gdzie dobrze karmią „na mieście” nie tylko w Warszawie, Gdańsku czy Poznaniu.

Przeprowadzamy wywiady z blogerami kulinarnymi, którzy serwują pyszne dania i dzielą się z nami swoimi przepisami.

Z naszą pomocą dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Najświeższe informacje kulinarne, ciekawostki, przepisy z Polski i ze świata tylko u nas!
Międzynarodowy Dzień Sernika
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wiadomości

Międzynarodowy Dzień Sernika

30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Przepisów na to znane na całym świecie ciasto jest mnóstwo – od tradycyjnych pieczonych w piekarniku po te przygotowane na zimno z dodatkiem owocowej galaretki. Skąd sernik wziął się w Polsce oraz jaki jest jego sekret? Sprawdźcie!

Bloger Tygodnia - Fiołkowa kuchnia Małgorzaty
  • 6
Marika- Marika- | Mistrz Kuchni | Przepisów: 1, Artykułów: 54
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Fiołkowa kuchnia Małgorzaty

Dziś w cyklu Bloger Tygodnia rozmawiamy z Małgorzatą Luty, autorką Fiołkowej Kuchni. Dlaczego tradycyjne potrawy podaje w zmienionej formie? Po jakim czasie odważyła się przygotować pierwszy tort angielski i z jakim efektem? Przeczytajcie!

Jak zrobić bitą śmietanę?
  • 2
Magdalena88 Magdalena88 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 0, Artykułów: 40
Wiadomości

Jak zrobić bitą śmietanę?

Bita śmietana - puszysta, delikatna w smaku i lekka jak chmurka. Idealnie pasuje do różnorodnych deserów - ciast, tortów, lodów i galaretek. Jak ją zrobić oraz jakie składniki dodać, aby nadać jej innego koloru lub... smaku? Sprawdźcie koniecznie!

Na deser sama słodycz!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wiadomości

Na deser sama słodycz!

Zastanawiasz się z czym podać desery lodowe i jak uniknąć kolejnego zakalca? Odkryj porady i przepisy na samą słodycz, czyli Panna Cottę w polskiej wersji, mini Pavlovą z owocowym musem oraz czekoladowe babeczki w wytrawnej wersji.

Mini kiwi - małe owoce o wielkiej mocy
  • 1
Marika- Marika- | Mistrz Kuchni | Przepisów: 1, Artykułów: 54
Smaczki

Mini kiwi - małe owoce o wielkiej mocy

Jeśli ktokolwiek zapyta, „czy widzieliście mini kiwi?”, nie dajcie się zwieść, że ktoś chce z Wami porozmawiać o gatunku ptaków! Pod nazwą tą kryją się absolutnie wyjątkowe – przede wszystkim pod względem wielkości – owoce. Nigdy o nich nie słyszeliście? Czas nadrobić zaległości!

Bloger Tygodnia - Lunchblog
Marika- Marika- | Mistrz Kuchni | Przepisów: 1, Artykułów: 54
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Lunchblog

W dzisiejszym wydaniu cyklu Bloger Tygodnia rozmawiamy z Barbarą Dąbrowską-Górską, autorką bloga Lunchblog. Jak sama podkreśla, jest dietetykiem który najpierw słucha, potem mówi. Tym razem to my zamieniliśmy się w słuch - przeczytajcie, a szybko przekonacie się, że jest to osoba z którą z przyjemnością poszlibyście... nie tylko na lunch!

Kimchi - najzdrowsza potrawa świata
Magdalena88 Magdalena88 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 0, Artykułów: 40
Smaczki

Kimchi - najzdrowsza potrawa świata

Najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej podbija świat! Kimchi ma wyjątkowy smak i uznawane jest za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Koreańczycy bez kimchi nie wyobrażają sobie posiłku. Zjadają rocznie 1,5 miliona ton tego przysmaku. Jaka jest historia kimchi? Jakie składniki potrzebne są do przygotowania dania? Sprawdźcie!

Trwa Tydzień Kuchni Orientalnej w Lidlu
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Artykuły spożywcze

Trwa Tydzień Kuchni Orientalnej w Lidlu

Klienci sklepów Lidl mają okazję wyruszyć w inspirującą podróż kulinarną po smakach kuchni Bliskiego Wschodu, za sprawą trwającego właśnie Tygodnia Kuchni Orientalnej. Aromatyczne przyprawy, pyszne pasty, hummusy oraz słodycze - wszystko to pozwoli choć przez chwilę poczuć się jak na dalekiej wyprawie po odległych krajach.

Cukiernictwo to prawdziwa pasja. Wywiad z Anną Olson
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Gwiazda w kuchni

Cukiernictwo to prawdziwa pasja. Wywiad z Anną Olson

Specjalistka od słodkich wypieków oraz dań wykonywanych ze świeżych sezonowych składników, które każdy z nas może znaleźć w sklepie. Mottem Anny Olson jest założenie, że "to, co rośnie razem, razem najlepiej smakuje" - to przekonanie stara się przekazać swoim odbiorcom za pośrednictwem programów, książek kulinarnych oraz internetowych społeczności kulinarnych. Poznajcie bliżej Annę Olson !

Idealny osobisty szef kuchni. Wywiad z Neillem Anthonym
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Gwiazda w kuchni

Idealny osobisty szef kuchni. Wywiad z Neillem Anthonym

Charyzmatyczny szef kuchni prosto z Cape Town - Neill Anthony to specjalista od gotowania dla wymagających smakoszy! Pracuje jako prywatny szef kuchni, gdzie realizuje się przygotowując wymyślne dania na życzenie klientów. W kuchni nic go nie powstrzyma na drodze do spełnienia oczekiwań oraz realizacji najsmaczniejszych przepisów. Poznajcie go bliżej!