

Warsztaty w Gastronomiku w Łodzi zwycięzcy
W czerwcu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 Gastronomik w Łodzi odbyły się już trzecie warsztaty z cyklu „Dzień z Podravką”.
W czerwcu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 Gastronomik w Łodzi odbyły się już trzecie warsztaty z cyklu „Dzień z Podravką”.
Według najnowszych informacji przedstawionych przez Komisję Europejską, produkty roślinne nie są źródłem zakażeń bakterią coli.
Od 7 czerwca 2011 w Rosji obowiązuje zakaz importowania owoców z krajów Unii Europejskiej.
Bardzo prawdopodobne jest, że bakteria E. coli która powodowała zatrucia nie ma źródła w ogórkach, ale w kiełkach fasoli.
To nie hiszpańskie warzywa są przyczyną zatruć na północy Niemiec - zamiast obwiniać Hiszpanię Niemcy powinni spojrzeć na własne podwórko - a konkretnie - ogródki i działki.
Spośród wszystkich win Polacy najchętniej wybierają wina bułgarskie.
Pojawiły się niepokojące informacje: sprzedaż eksportowa polskich warzyw spadła o 22%, a owoców - aż o 32 %.
Od kilku dni wszystkich elektryzuje wiadomość o zatrutych warzywach, które pojawiły się na rynku niemieckim. Media donoszą o nowych zachorowaniach na terenie Unii Europejskiej.
Być może już niedługo drzwi polskich winnic zostaną otwarte. Istnieje szansa, że w niedalekiej przyszłości znajdziemy na sklepowych półkach szlachetne wino… z Polski
Niemcy zaatakowała fala groźnych zatruć pokarmowych. Powodem nie są niebezpieczne sałaty, ogórki i surowe pomidory pochodzące z północy kraju, ale importowane warzywa z Hiszpanii.