Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zrobić placki z dyni?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Warzywa

Jak zrobić placki z dyni?

Placki z dyni zrobisz z surowej, zmiksowanej dyni, do smażenia możesz wykorzystać olej kokosowy, ale placuszki z dyni możesz też smażyć bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Najlepiej placki z dyni smakują na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Oto 2 sposoby na placki dyniowe, którym nie sposób się oprzeć!

Bloger Tygodnia - Facet z przepisem
  • 1
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Facet z przepisem

Marcin Mroczko, autor bloga Facet z przepisem zdradza, czy kuchnia azjatycka jest skomplikowana i bez których składników nie potrafi się obejść. Zobacz jakiego najbardziej egzotycznego dania zdarzyło mu się próbować i dowiedz się, jak najlepiej poznać kuchnię kraju, do którego się podróżuje. Zapraszam na wywiad z Marcinem!

Nalewka z jarzębiny - domowa jarzębinówka
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Nalewki

Nalewka z jarzębiny - domowa jarzębinówka

Czy jarzębinówka to to samo co jarzębiak? Jak zrobić domową nalewkę z jarzębiny i kiedy zrywać jarzębinę? Wypróbuj nasz przepis na nalewkę jarzębinową - to oryginalny i ciekawy w smaku trunek.

Jak zrobić syrop z pigwy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Kulinarne ABC

Jak zrobić syrop z pigwy?

Do przygotowania intensywnego syropu z pigwy potrzebujemy kilograma pozbawionych pestek owoców oraz cukru. Owoce pigwy powinny leżakować w ciepłym miejscu przez około 5 dni. A czy można przygotować syrop z pigwowca? Zobacz!

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Kulinarne ABC

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?

Pigwowiec i pigwa to 2 różne gatunki owoców. Choć wyglądają podobnie i ich zastosowanie jest zbliżone, smakują nieco inaczej. Czy z pigwowca także można przygotować nalewkę? Do czego wykorzystać pigwę? Zobacz, jak odróżnić pigwę od pigwowca?

Nalewka z pigwy - przepis najlepszy i najprostszy!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Nalewki

Nalewka z pigwy - przepis najlepszy i najprostszy!

Jak zrobić domową pigwówkę na spirytusie? Przepisów na nalewkę z pigwy jest sporo, my podajemy ten klasyczny, wyjściowy, który oczywiście możesz poddawać modyfikacjom. Owoce pigwy dokładnie wypłucz i pokrój na ćwiartki, a następnie usuń pestki.

Bloger Tygodnia - Rabarbarowo
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Rabarbarowo

Przeczytaj wywiad z Gosią Masłowską, autorką bloga kulinarnego Rabarbarowo. Wypróbuj przepisy na wegańskie dania - rezygnacja z mięsa wcale nie jest taka trudna! Dowiedz się, jak gotować smacznie i tanio!

Kotlety z kalafiora na 3 sposoby
  • 1
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Warzywa

Kotlety z kalafiora na 3 sposoby

Oto 3 przepisy na kotlety z kalafiora - proste, choć nieoczywiste danie. Kotlety z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Koniecznie wypróbuj tę warzywną wersję!

Bloger Tygodnia - Słodki zapach malin
  • 2
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Słodki zapach malin

Przeczytaj wywiad z Wiolą Korzeniowską, która prowadzi bloga Słodki zapach malin. W Jej malinowym królestwie znajdziesz wiele przepisów na wspaniałe ciasta i obiady. Dowiedz się, czym blogerka wypełnia spiżarkę oraz kto jest jej kulinarnym (i nie tylko!) autorytetem.

Jemy za dużo cukru! Zobacz, jak ograniczyć spożycie cukru na co dzień
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Dania gotowe

Jemy za dużo cukru! Zobacz, jak ograniczyć spożycie cukru na co dzień

Polacy spożywają bardzo dużo cukru! Lekarze biją na alarm: dzisiejsze pokolenie rodziców może być pierwszym, które przeżyje swoje dzieci! Wysokie spożycie cukru to główna przyczyna otyłości oraz chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca czy nowotwory. Zobacz, jak możesz ograniczyć spożycie cukru!