Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Oszczędzanie zaczyna się od kuchni!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady finansowe

Oszczędzanie zaczyna się od kuchni!

Kiedy mówi się o oszczędzaniu, zazwyczaj pierwszym krokiem jest obcięcie wydatków na jedzenie. Sięgamy wtedy po kiepskiej jakości produkty tylko dlatego, że są tanie. To nie jest dobra droga, o czym przekonuje marka Fairy razem z Grzegorzem Łapanowskim.

Jak zrobić chleb pita?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić chleb pita?

Chlebek pita jest składnikiem wielu dań kuchni greckiej i bliskowschodniej. Robi się z niego nie tylko kebab, ale też placki firo i tiropita. Komponuje się świetnie z mięsem i śródziemnomorskimi dodatkami.

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Jajecznicę bez tłuszczu da się zrobić na zwykłej patelni teflonowej. Można też użyć mikrofali. Z dodatkiem mleka smakuje podobnie jak smażona na maśle.

Ile kalorii ma pomidor?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ile kalorii ma pomidor?

Średniej wielkości świeży pomidor posiada ok. 26 kcal. Ilość ta może się zmieniać w zależności od odmiany i stopnia jego przetworzenia.

Jak zrobić kiełbasę na patelni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić kiełbasę na patelni?

Kiełbasa smażona na patelni powinna mieć chrupiącą brązową skórkę, nawet jeśli jest podawana razem z cebulą. Przypieka się ją oddzielnie, a cebulkę – lekko szkli.

Jak zrobić naleśniki z Nutellą?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić naleśniki z Nutellą?

Naleśniki z Nutellą można usmażyć tak samo jak tradycyjne, a następnie posmarować kremem. Można też przyrządzić naleśniki z Nutellą w środku – trzeba tylko odpowiednio wcześniej ją poporcjować i zamrozić, a podczas smażenia oblać ciastem.

Jak zrobić sushi bez nori?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić sushi bez nori?

Sushi bez nori robi się szybciej niż zawijane w algi. Niższy jest także koszt jego przygotowania. Liście nori może zastąpić np. omlet tamago lub tykwa (kanpyō).

Ile cukru w napojach?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ile cukru w napojach?

Gazowane i niegazowane napoje kupowane w sklepach mogą zawierać aż 5-6 łyżeczek cukru w porcji. Dokładna zawartość zależy od typu produktu.

Polędwica łososiowa –  jak zrobić?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Polędwica łososiowa – jak zrobić?

Polędwicę łososiową wędzi się na zimnym dymie, dzięki czemu jest aromatyczna i bogata w składniki odżywcze. Peklowanie trwa od 3 do 4 dni, a wędzenie – od 5 do 6 godzin.