Jak zrobić chleb pita?

Chlebek pita jest składnikiem wielu dań kuchni greckiej i bliskowschodniej. Robi się z niego nie tylko kebab, ale też placki firo i tiropita. Komponuje się świetnie z mięsem i śródziemnomorskimi dodatkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić chleb pita?
fot. Fotolia
Chlebek pita z nadzieniem możesz zrobić tylko, jeśli do ciasta dodasz drożdży. Wersja z patelni (bez drożdży) nadaje się jedynie na tradycyjną grecką przystawkę podawaną z sosem, np. tzatziki, i jako dodatek do gulaszu.

Chlebek pita na drożdżach

Drożdżowy chlebek pita pęcznieje podczas pieczenia, dzięki czemu wewnątrz niego tworzy się kieszonka na farsz. Aby zrobić taki chleb:
  • Rozpuść łyżkę suchych (lub 20 g świeżych) drożdży w 0,25 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut.
  • Przesiej 3,25 szklanki mąki tortowej do dużej miski.
  • Dodaj do mąki płaską łyżeczkę soli, rozczyn drożdżowy oraz 1,25 szklanki ciepłej wody.
  • Mieszaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i gładkie.
  • Podziel ciasto na 6 równych porcji.
  • Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj każdą na stolnicy, podsypując mąką (tak, by miały grubość ok. 5 mm).
  • Ułóż placki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, odczekaj ok. 40 minut, aż wyrosną i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C.
  • Piecz ok. 10 minut, aż chlebki się zarumienią.

Chlebek pita bez drożdży

Przygotowanie cienkiego chleba pita z patelni zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, co upieczenie placków drożdżowych:
  • Do 3 szklanek mąki pszennej wlej 0,75 szklanki wody, dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i dosyp łyżeczkę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli i 0,3 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Składniki dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami oleju lub oliwy.
  • Gotowe ciasto odstaw na ok. godzinę, a po upływie tego czasu podziel je na 8-10 porcji.
  • Rozwałkuj kulki ciasta na grubość 2-3 mm.
  • Piecz chlebki na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony (aż zaczną się tworzyć pęcherze).