Chlebek pita z nadzieniem możesz zrobić tylko, jeśli do ciasta dodasz drożdży. Wersja z patelni (bez drożdży) nadaje się jedynie na tradycyjną grecką przystawkę podawaną z sosem, np. tzatziki, i jako dodatek do gulaszu.
Chlebek pita na drożdżach
Drożdżowy chlebek pita pęcznieje podczas pieczenia, dzięki czemu wewnątrz niego tworzy się kieszonka na farsz. Aby zrobić taki chleb:
Chlebek pita bez drożdży
Przygotowanie cienkiego chleba pita z patelni zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, co upieczenie placków drożdżowych:
Chlebek pita na drożdżach
Drożdżowy chlebek pita pęcznieje podczas pieczenia, dzięki czemu wewnątrz niego tworzy się kieszonka na farsz. Aby zrobić taki chleb:
- Rozpuść łyżkę suchych (lub 20 g świeżych) drożdży w 0,25 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut.
- Przesiej 3,25 szklanki mąki tortowej do dużej miski.
- Dodaj do mąki płaską łyżeczkę soli, rozczyn drożdżowy oraz 1,25 szklanki ciepłej wody.
- Mieszaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i gładkie.
- Podziel ciasto na 6 równych porcji.
- Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj każdą na stolnicy, podsypując mąką (tak, by miały grubość ok. 5 mm).
- Ułóż placki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, odczekaj ok. 40 minut, aż wyrosną i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C.
- Piecz ok. 10 minut, aż chlebki się zarumienią.
Chlebek pita bez drożdży
Przygotowanie cienkiego chleba pita z patelni zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, co upieczenie placków drożdżowych:
- Do 3 szklanek mąki pszennej wlej 0,75 szklanki wody, dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i dosyp łyżeczkę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli i 0,3 łyżeczki sody oczyszczonej.
- Składniki dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami oleju lub oliwy.
- Gotowe ciasto odstaw na ok. godzinę, a po upływie tego czasu podziel je na 8-10 porcji.
- Rozwałkuj kulki ciasta na grubość 2-3 mm.
- Piecz chlebki na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony (aż zaczną się tworzyć pęcherze).