Nori to zbiorcze określenie jadalnych wodorostów do sushi. Sprasowane i zasuszone glony można kupić w sklepach w postaci tzw. arkuszy nori do zawijania ryżu na macie bambusowej.
Kto powinien wybrać sushi bez nori?
Nori wiąże składniki i zapobiega rozpadaniu się krążków sushi. Oprócz tego ma jednak charakterystyczny smak, który nie dla wszystkich jest walorem. Sushi bez nori to opcja przede wszystkim dla osób:
Sushi bez alg – jak je zrobić?
Najpopularniejszym i najprostszym rodzajem sushi, do wykonania którego nie wykorzystuje się alg, jest nigiri (czyli sushi „formowane ręką”). Jeśli chcesz zrobić takie sushi:
Ostatnim rodzajem sushi bez nori jest chirasi, czyli po prostu miska ryżu z dodatkami. Aby przygotować takie danie, wystarczy wymieszać ulubione składniki z ryżem do sushi.
Można też poeksperymentować z sushi w omlecie. Zawinięcie ryżu w cieniutkie tamago jest jednak trudne dla niewprawionych kucharzy.
Kto powinien wybrać sushi bez nori?
Nori wiąże składniki i zapobiega rozpadaniu się krążków sushi. Oprócz tego ma jednak charakterystyczny smak, który nie dla wszystkich jest walorem. Sushi bez nori to opcja przede wszystkim dla osób:
- nie gustujących w morskich roślinach,
- uczulonych na glony,
- chcących zmniejszyć koszt przygotowania sushi.
Sushi bez alg – jak je zrobić?
Najpopularniejszym i najprostszym rodzajem sushi, do wykonania którego nie wykorzystuje się alg, jest nigiri (czyli sushi „formowane ręką”). Jeśli chcesz zrobić takie sushi:
- Ulep niewielkie, walcowate porcje ze wcześniej ugotowanego i wystudzonego ryżu.
- Z jednej strony posmaruj ryżowe walce cieniutką warstwą wasabi.
- Przyklejaj do wasabi krewetki, niewielkie kawałki łososia lub pokrojone w plastry zwoje omletów tamago.
Ostatnim rodzajem sushi bez nori jest chirasi, czyli po prostu miska ryżu z dodatkami. Aby przygotować takie danie, wystarczy wymieszać ulubione składniki z ryżem do sushi.
Można też poeksperymentować z sushi w omlecie. Zawinięcie ryżu w cieniutkie tamago jest jednak trudne dla niewprawionych kucharzy.