Tradycyjne naleśniki są cienkie, sprężyste i łatwo się zwijają. Dżem, który rozsmarowuje się wewnątrz nich, można z powodzeniem zastąpić Nutella. To jednak nie jedyny sposób na jej wykorzystanie w szybkim deserze – amatorzy amerykańskiej kuchni powinni wypróbować naleśniki typu pancakes nadziewane Nutellą.
Naleśniki z Nutellą, owocami i bitą śmietaną
Aby przygotować giętkie i puszyste naleśniki, na których znajdzie się Nutella:
Pancakes z Nutellą w środku
Grubsze naleśniki, czyli pancakes, możesz smażyć z Nutellą wewnątrz. Musisz tylko zamrozić krem w porcjach po 1 łyżce. Najwygodniej będzie poukładać je na papierze śniadaniowym i lekko rozsmarować na kształt talarków w sporych odstępach od siebie. Ciasto na pancakes przygotujesz podobnie jak na zwykłe naleśniki:
Naleśniki z Nutellą, owocami i bitą śmietaną
Aby przygotować giętkie i puszyste naleśniki, na których znajdzie się Nutella:
- Wlej do miski szklankę mąki, szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej, a następnie roztrzep tę mieszankę z jajkiem, łyżeczką cukru waniliowego i łyżeczką oleju.
- Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 1 łyżce wazowej ciasta na naleśniki i obsmażaj je z obydwu stron bez smarowania patelni tłuszczem.
Pancakes z Nutellą w środku
Grubsze naleśniki, czyli pancakes, możesz smażyć z Nutellą wewnątrz. Musisz tylko zamrozić krem w porcjach po 1 łyżce. Najwygodniej będzie poukładać je na papierze śniadaniowym i lekko rozsmarować na kształt talarków w sporych odstępach od siebie. Ciasto na pancakes przygotujesz podobnie jak na zwykłe naleśniki:
- Wymieszaj 2,5 szklanki mąki z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 4 łyżkami cukru, 1 łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli, a następnie rozpuść mieszankę w 2 szklankach mleka.
- Kiedy uzyskasz jednolitą masę, smaż placki na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą: kładź po 1 łyżce ciasta, rozsmarowuj je na szerokość ok. 8 cm, a jak się przyrumieni – kładź na środek zamrożoną Nutellę, przykrywaj ją kolejną porcją ciasta i przewracaj na drugą stronę.