Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Ryż jaśminowy jak gotować?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ryż jaśminowy jak gotować?

Ryż jaśminowy gotujemy właściwie tak samo jak pozostałe jego odmiany. Najpierw płuczemy go pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonej wodzie kilkanaście minut.

Jak zrobić żółty ryż?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić żółty ryż?

Podanie ryżu, zabarwionego na żółto zaskoczy naszych gości. Wystarczy tylko ugotować ziarna z curry, czy kurkumą i gotowe. Jeszcze tylko kolorowe warzywa i wyjątkowe dane gotowe.

Jak zrobić ocet jabłkowy?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Przygotowanie octu z jabłek jest naprawdę proste! Pokrój jabłka, zalej wodą, dodaj cukier i odstaw na kilka tygodni. Zobacz, o czym jeszcze musisz pamiętać!

Dlaczego warto jeść bakłażana?
VITA VITA | Szef Kuchni | Przepisów: 10, Artykułów: 25
Superprodukt

Dlaczego warto jeść bakłażana?

Nazywa się go gruszką miłości, bo podobno jest afrodyzjakiem. Ale ma też udowodnione naukowo właściwości zdrowotne. Właśnie zaczyna się sezon na bakłażany!


Dlaczego warto jeść awokado?
  • 1
VITA VITA | Szef Kuchni | Przepisów: 10, Artykułów: 25
Superprodukt

Dlaczego warto jeść awokado?

Choć tłuste i kaloryczne, nie tuczy. Jest jednym z ulubionych owocem modelek. Nic dziwnego! Awokado ułatwia odchudzanie, pomaga dbać o urodę, a dodatkowo wspomaga mózg, serce i wzrok, a nawet walczy z nowotworami.

Dlaczego warto jeść amarantus?
VITA VITA | Szef Kuchni | Przepisów: 10, Artykułów: 25
Superprodukt

Dlaczego warto jeść amarantus?

Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i cukru, wspomaga pracę serca i odmładza. Jest też świetnym źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Nowy cudowny lek. Nie! Tak działa amarantus okrzyknięty zbożem XXI wieku. Czy słusznie? Przekonaj się sama.

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na ciepłą przystawkę, jak i dodatek do obiadu. Sprawdź, jak je przygotować, aby skórka była chrupiąca, a wnętrze miękkie!

Jak zrobić drinki na Halloween?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić drinki na Halloween?

Kilka składników, odrobina wyobraźni i gotowe. Drinki na Halloween – te alkoholowe, jak i w wersji virgin – są banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by zachwycić swoich gości przerażająco dobrymi napojami!

Wystartował konkurs kulinarny „Prosto z patelni”
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Konkursy - aktualne

Wystartował konkurs kulinarny „Prosto z patelni”

Florina przekonuje, że przygotowanie prostych codziennych potraw może być niezwykłą przygodą i zaprasza do konkursu na swoim profilu na Facebooku. Aby wziąć w nim udział wystarczy przesłać przepis i zdjęcie dania przygotowanego na patelni. Konkurs wystartował 17 października.

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to niezwykle smaczne danie jednogarnkowe, które idealnie rozgrzewa podczas jesiennych lub zimowych chłodów. Zobacz, jak i czym ją zagęścić, aby była jeszcze smaczniejsza!