Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zagęścić gulasz?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zagęścić gulasz?

Gulasz powinien być dość gęsty, zawiesisty. Możemy uzyskać taki efekt na wiele sposobów: przygotowując zasmażkę z mąki i masła, dodając śmietanę lub zmiksowane warzywa.

Jak zrobić ryż smażony?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ryż smażony?

Ryż smażony to proste danie, bardzo popularne w krajach azjatyckich. Do jego przygotowania wystarczy ugotowany ryż, warzywa, przyprawy i jajka. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni i przekładamy na talerze.

Jak zrobić lody czekoladowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić lody czekoladowe?

Lody czekoladowe są proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ubitą śmietanę, jajka i roztopioną czekoladę, by stworzyć znakomity deser dla całej rodziny!

Bloger Tygodnia - Doprawione Fantazją
  • 1
Magdalenaa Magdalenaa | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 0, Artykułów: 59
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Doprawione Fantazją

Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Alicję Adamek oraz Annę Lichoń - siostry, które razem prowadzą bloga Doprawione Fantazją. Miłośniczki ekologii, zdrowej kuchni i naturalnych kosmetyków. Dowiedzcie się, czy często ponosi je fantazja i w co przeradzają się ich siostrzane kłótnie!

Jak zrobić ryż z jabłkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ryż z jabłkami?

Przygotowanie ryżu z jabłkami zajmuje ok. 30 minut. Ryż gotuje się na wodzie lub mleku i miesza z uprażonymi jabłkami. Całość można zapiec w piekarniku, tworząc alternatywę dla tradycyjnych ciast.

Jak zrobić placki z jabłkami?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić placki z jabłkami?

Placki z jabłkami robi się z mąki, jajek, mleka i spulchniacza: drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Całość smaży się na patelni na złoty kolor - to naprawdę takie proste!

Fasola mung - jak gotować?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Fasola mung - jak gotować?

Fasolę mung zwaną też złotą, gotuje się podobnie jak pozostałe jej odmiany. Najpierw ją namaczamy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Jako że, jest ona mniejszych rozmiarów, czas jej gotowania jest krótszy niż jej większych kuzynek.

Jak usmażyć omlet?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak usmażyć omlet?

Aby usmażyć omlet potrzebna będzie masa jajeczna, masło i patelnia. Masę smaży się do momentu aż wierzch omletu się zetnie. Później składa się go na pół i dosmaża przez kolejne 2-3 minuty.

Jak zrobić grzanki czosnkowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić grzanki czosnkowe?

Grzanki czosnkowe przygotowuje się z pokrojonego w kostkę pieczywa i świeżego czosnku. Całość piecze się lub smaży do odpowiedniej chrupkości. Grzanki czosnkowe to świetny dodatek do zup oraz sałatek, w tym popularnego „cezara”.

Czwartek – dobra pora na makaron!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Produkty

Czwartek – dobra pora na makaron!

Makaron króluje na stołach praktycznie na całym świecie. Również w Polsce cieszy się dużą popularnością. Jest prosty w przygotowaniu i na tyle uniwersalny, że można go wykorzystać na setki różnych sposobów. Dlatego warto go włączyć na stałe do naszego menu czy nawet poświęcić mu jeden wybrany dzień w tygodniu. Jaki? Przykładowo – czwartek!