Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak skarmelizować cukier?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak skarmelizować cukier?

Cukier karmelizuje się na patelni lub w garnku. Wystarczy go wsypać do naczynia i podgrzewać aż zmieni kolor na bursztynowy. W ten sposób można przygotować nie tylko sam karmel, ale i karmelizowane orzechy, warzywa i owoce!

Jak zrobić białą kiełbasę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić białą kiełbasę?

Biała kiełbasa to nieodzowny składnik potraw świątecznych. Przygotujemy ją ze zmielonego mięsa różnego rodzaju wymieszanego z odpowiednimi przyprawami. Masę przekładamy do jelit i według uznania kiełbasę parzymy lub pieczemy.

Jak zrobić kiełbasę swojską?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić kiełbasę swojską?

Swojska kiełbasa to świetna alternatywa dla tych kupowanych w sklepie. Przygotowujemy je z różnych rodzajów zmielonych mięs i przypraw. Przygotowaną masą nadziewamy jelita lub wkładamy do słoików.

Jaka mąka do naleśników?
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jaka mąka do naleśników?

Mąka tortowa lub krupczatka – to najlepszy wybór, kiedy chcemy zrobić naleśniki. Jakie mąki jeszcze można wykorzystać o przygotowania naleśników? Czy można zrobić naleśniki z mąki żytniej albo gryczanej? Sprawdź!

Jak zrobić burrito?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić burrito?

Burrito robi się z pszennej tortilli, w którą zawija się farsz z mięsa mielonego, fasoli i innych dodatków. Całość można dodatkowo zapiec a następnie przekroić na pół i podać z łagodnym lub ostrym sosem.

Jak zrobić kwas chlebowy?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić kwas chlebowy?

Chleb żytni zalewamy wodą, odstawiamy, odcedzamy a następnie dodajemy rozrobione drożdże i cukier. Tylko tyle potrzeba, aby zrobić kwas chlebowy, który skutecznie gasi pragnienie.

Jak zrobić omlet z jajek?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić omlet z jajek?

Omlet to potrawa, której podstawą wykonania są jajka. Mieszamy je z różnorodnymi składnikami słodkimi lub wytrawnymi i smażymy na patelni nie mieszając, a jedynie podważając i składając na pół naszą potrawę.

Jak ugotować ryż do sushi?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak ugotować ryż do sushi?

Żeby dobrze ugotować ryż do sushi najpierw musimy go dobrze wymoczyć, a następnie gotujemy go w wodzie kilkanaście minut. Nie możne on być ani za twardy, ani za miękki.

 Międzynarodowy Dzień Orzecha - 22 października
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wiadomości

Międzynarodowy Dzień Orzecha - 22 października

Orzechy włoskie, jadalne kasztany, orzeszki pinii, nerkowce i wiele innych… To tylko początek! To wspaniała przekąska w ciągu dnia, jak i dodatek do potraw. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Orzecha, więc warto sprawdzić co kryje się pod ich skorupką!