
Gulasz to potrawa często przygotowywana w naszych domach. Trafia na nasze stoły zwłaszcza w zimne, pochmurne dni, ponieważ jest bardzo sycący i rozgrzewający. Bywa że, przygotowując go mamy problem z odpowiednią konsystencją potrawy. Powinien on być dość gęsty, zawiesisty. Możemy uzyskać taki efekt na wiele sposobów.
Jak zagęścić gulasz?
Jest wiele sposobów, dzięki którym ta potrawa stanie się odpowiednio gęsta:
Przygotowując gulasz dodajemy do garnka przyprawione mięso wieprzowe, bądź wołowe, dużo warzyw, zwłaszcza korzeniowych oraz przyprawy. Następnie powoli całość dusimy, aż do uzyskania pachnącej, zawiesistej potrawki z kawałkami rozpływającego się w ustach mięsiwa. Podajemy go z pieczywem, kaszą lub ryżem.
Jak zagęścić gulasz?
Jest wiele sposobów, dzięki którym ta potrawa stanie się odpowiednio gęsta:
- Zasmażka- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy taką samą ilość mąki i smażymy mieszając przez chwilę, następnie gorącą przelewamy do garnka z gulaszem i dokładnie mieszamy.
- Śmietana- kwaśną śmietanę najpierw mieszamy z kilkom łyżkami gulaszu, a następnie dodajemy do garnka dalej mieszając.
- Mąka- kilka jej łyżek mieszamy z zimną wodą i dodajemy do potrawy, możemy wykorzystać różne jej rodzaje: pszenną, ziemniaczaną, czy kukurydzianą.
- Warzywa- ugotowane i zmiksowane świetnie zagęszczają potrawy, w przypadku gulaszu możemy wykorzystać część warzyw duszonych w tej potrawie, marchewkę, pietruszkę, seler, czy ziemniaki.
- Koncentrat pomidorowy- wystarczy dodać łyżkę lub dwie, by nasza potrawa nabrała gęstości, a przy okazji pysznego pomidorowego smaku i pięknego, głębokiego koloru.
- Pieczywo- możemy dodać łyżeczkę, czy dwie bułki tartej lub pokruszony biały chleb bez skórki, następnie gotujemy kilkanaście minut do ich rozpuszczenia.
- Redukcja płynu- jeśli nasz gulasz będzie wystarczająco długo się dusił bez przykrycia, nadmiar wody wyparuje i nasza potrawa sama z siebie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Przygotowując gulasz dodajemy do garnka przyprawione mięso wieprzowe, bądź wołowe, dużo warzyw, zwłaszcza korzeniowych oraz przyprawy. Następnie powoli całość dusimy, aż do uzyskania pachnącej, zawiesistej potrawki z kawałkami rozpływającego się w ustach mięsiwa. Podajemy go z pieczywem, kaszą lub ryżem.
SylaUla