

Musy...
Musy to lekkie dania na zimno pochodzące z kuchni francuskiej.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Musy to lekkie dania na zimno pochodzące z kuchni francuskiej.
Galareta służy nie tylko do przygotowania galaretek i auszpików, ale używana jest także do powlekania zimnych mięs...
Zwyczaj podawania kanapek i wódki przed posiłkiem przetrwał w Polsce do końca istnienia II Rzeczypospolitej...
Grzanki ze słonym farszem podaje się najczęściej jako gorącą przystawkę lub jako dodatek do zup...
Na gorące przystawki można podawać te same potrawy, które podajemy na drugie danie...
W XIX wieku auszpikami nazywano zarówno dania z kawałków drobiu, mięsa lub ryb zastudzonych w galarecie, jak i samą galaretę używaną do dekoracji półmisków i potraw.
W czasach królowej Bony, pod wpływem włoskiej terminologii kulinarnej, potrawy podawane dla zaostrzenia apetytu na początku biesiady nazywano antypastami...
Flambowanie lub flambirowanie (zapalanie od franc. flamme - płomień) polega na polaniu dania mocnym alkoholem w momencie podania na stół i podpaleniu...
Duszenie jest techniką bodaj najczęściej stosowaną...
Fondue. Mięsa, ryby, warzywa i owoce, pączki, pierożki i azjatyckie nemy, czyli niemal wszystko, można usmażyć w głębokim tłuszczu.