Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Tort weselny
  • 6
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Tort weselny

Prawdopodobnie ciasta ze zdjęcia nie skojarzylibyście z tortem ślubnym - a jednak! Przeczytajcie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się tradycje związane z najważniejszym deserem weselnym.

Okra czyli piżmian jadalny
  • 4
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Okra czyli piżmian jadalny

Należy do tej samej rodziny roślin ślazowatych co bawełna, kakaowiec i hibiskus. Jest jedną z najbardziej odpornych roślin na świecie, ale przymrozek może zniszczyć jej owoce. Przeczytaj i dowiedz się więcej o tym mało znanym u nas warzywie.

Jadalne wizerunki gwiazd
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Jadalne wizerunki gwiazd

Po raz kolejny przekonacie się, że jedzenie wcale nie jest nudne. Wręcz przeciwnie - daje wiele artystycznych możliwości. Czy ktoś z Was chciałby zjeść Madonnę? Wszystko jest możliwe. Zapraszamy do oglądania naszej galerii!

Pasteryzacja - najlepszy sposób utrwalenia przetworów
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Pasteryzacja - najlepszy sposób utrwalenia przetworów

Pasteryzacja jest jedną z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury.

Jak przygotować słoiki do domowych przetworów?
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak przygotować słoiki do domowych przetworów?

Lato to idealny czas na przygotowanie domowych i smacznych przetworów – dżemów, konfitur, powideł, pikli, sałatek. Do ich przyrządzenia oprócz świeżych dojrzałych owoców lub warzyw potrzebne nam będą naczynia, w których zamkniemy nasze kulinarne smakołyki. Słoiki nadają się do tego idealnie.

Przetwory z ogórków
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Przetwory z ogórków

Kiszone, konserwowe, a nawet z dodatkiem imbiru i pieprzem cayenne - to tylko niektóre z naszych propozycji na pyszne ogórkowe przetwory. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz artykuł i ciesz się wyśmienitym smakiem ogórków przez cały rok!

Mrożenie warzyw
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Mrożenie warzyw

Bazary wciąż pełne są świeżych warzyw. Jeśli chcecie cieszyć się nimi przez cały rok, warto je zamrozić. Jakimi sposobami to zrobić? Odpowiedzi szukajcie w artykule!