Przedstawiamy przepis na tradycyjny szkocki przysmak, zachęcając do eksperymentowania w poszukiwaniu nowych doznań kulinarnych.
Atholl Brose
Atholl Brose to szkocki deser. Pierwsza wzmianka na jego temat pojawia się już w 1475 roku. Pochodzenie nazwy tego narodowego przysmaku związana jest z pewną historią. Legenda głosi, że deser pomógł schwytać lorda McDonalda, który kierował buntem przeciwko królowi. Spiskowiec został złapany przy studni, którą na polecenie księcia hrabstwa Atholl, została wypełniona mieszanką zawierającą whisky, miód oraz płatki owsiane. Mikstura tak posmakowała McDonaldowi, że zamiast uciekać w obliczu niebezpieczeństwa, został przy studni, aby cieszyć się smakiem słodkiej kompozycji. Jego schwytanie oznaczało koniec buntu i początek popularności Atholl Brose.
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
150 ml śmietany kremówki
150 g serka naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki whisky Dewar’s 12 YO (lub innej)
400 g malin
Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypać na nią płatki owsiane. Opiekać około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawić na około 15 minut do ostygnięcia. Ubić kremówkę i starannie wymieszać z serkiem naturalnym. Dodać miód i whisky, wymieszać, a następnie połączyć z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachować kilka malin do przybrania deseru, pozostałe ułożyć wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Udekorować pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podawać cranachan natychmiast lub przed podaniem wstawić do lodówki. Smacznego!
Atholl Brose
Atholl Brose to szkocki deser. Pierwsza wzmianka na jego temat pojawia się już w 1475 roku. Pochodzenie nazwy tego narodowego przysmaku związana jest z pewną historią. Legenda głosi, że deser pomógł schwytać lorda McDonalda, który kierował buntem przeciwko królowi. Spiskowiec został złapany przy studni, którą na polecenie księcia hrabstwa Atholl, została wypełniona mieszanką zawierającą whisky, miód oraz płatki owsiane. Mikstura tak posmakowała McDonaldowi, że zamiast uciekać w obliczu niebezpieczeństwa, został przy studni, aby cieszyć się smakiem słodkiej kompozycji. Jego schwytanie oznaczało koniec buntu i początek popularności Atholl Brose.
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
150 ml śmietany kremówki
150 g serka naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki whisky Dewar’s 12 YO (lub innej)
400 g malin
Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypać na nią płatki owsiane. Opiekać około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawić na około 15 minut do ostygnięcia. Ubić kremówkę i starannie wymieszać z serkiem naturalnym. Dodać miód i whisky, wymieszać, a następnie połączyć z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachować kilka malin do przybrania deseru, pozostałe ułożyć wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Udekorować pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podawać cranachan natychmiast lub przed podaniem wstawić do lodówki. Smacznego!
Gość