Ile piec karkówkę?

Standardowy czas dla 1 kg mięsa to ok. 50 minut. Nie jest to jednak uniwersalne. Długość pieczenia karkówki zależy od wielkości kawałka oraz temperatury.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ile piec karkówkę?
fot. Fotolia
Pieczona karkówka to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Szczególnie, że można ją przygotować na wiele różnych sposobów – w rękawie, na kratce, w brytfannie. Ważne jest także, aby mięso odpowiednio zamarynować – w piwie, miodzie, przyprawach czy chociażby ketchupie. Jednak tym, co jest najważniejsze, by cieszyć się znakomitym smakiem karczku, jest czas pieczenia. Ile zatem piec karkówkę, by wyszła idealna?

Od czego zależy długość czasu pieczenia karkówki?


Pieczenie karkówki wymaga odpowiedniego wyliczenia czasu jej pobytu w piekarniku. Aby wszystko poszło sprawnie, należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
  • Wielkość porcji – im większy kawałek, tym więcej czasu potrzebuje, aby być odpowiednio upieczony.
  • Temperatura – im niższa, tym bardziej wydłużony czas pieczenia.

Ile piec karkówkę w plastrach a ile w całości?


Najważniejszym kryterium oceny, ile czasu potrzeba, by karkówka była idealnie upieczona, jest wielkość kawałka mięsa. Rozróżniamy tutaj dwie główne możliwości:
  • Karczek pieczony w całości – piecze się go zgodnie z uniwersalną zasadą: każdy 1 kg mięsa = 50 minut pieczenia w 180 st. C.
  • Karkówka pieczona w plastrach – podany wyżej czas ten można skrócić nawet o połowę. Wszystko zależy od wielkości i grubości kawałków – im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia.

Ile piec karkówkę w zależności od temperatury?


Odpowiednia temperatura ma największe znaczenie, jeśli chodzi o długość pieczenia mięsa. W zależności od manipulowania temperaturą, można przyjąć, poniższe czasy:
  • Standardową temperaturą jest 180 st. C – wówczas stosuje się zasady jak w przypadku wielkości.
  • W przypadku wyższej temperatury, np. 220 st. C, karkówkę w plastrach piecze się maksymalnie 15 minut, w całości – ok. 30 minut.
  • W przypadku niższej temperatury, np. 150 st. C, karkówkę w plastrach piecze się około 45-50 minut, w całości – nawet 1,5 godziny.
  • W przypadku zmiany temperatur (np. początkowa 220 st. C, później obniżona do 180 st. C), można przyjąć czas podobny jak przy standardowej obróbce. Ważne jednak, aby kontrolować stopień wypieczenia mięsa, np. poprzez delikatne jego nacięcie.
Karkówka długopieczona

To specyficzny sposób obróbki termicznej karczku. Wymaga on ustawienia stosunkowo niskiej temperatury (w zależności od przepisu: od 100 do 150 st. C) i pieczenia mięsa przez kilka godzin, w zależności od jego wagi. Z reguły taką karkówkę przygotowuje się w rękawie do pieczenia, dzięki czemu wieprzowina staje się wyjątkowo miękka i delikatna.