Drożdże są nieodzownym elementem każdej kuchni i spiżarni. Gospodynie wiedzą, że najlepsze wypieki powstają właśnie z wykorzystaniem drożdży piekarskich świeżych lub suszonych. Co zrobić jeśli nie mamy w domu drożdży lub są niedostępne w sklepie? Sprawdź czym zastąpić drożdże w kulinarnych wypiekach.
Samodzielne wykonanie zakwasu jest bardzo proste - potrzebujesz jedynie dobrej jakości mąki i czasu. Podstawowy przepis na zakwas chlebowy żytni to wymieszanie w dobrze umytym i wyparzonym słoiku takiej samej ilości mąki żytniej typ 2000 i wody. Proces należy powtarzać przez co najmniej 5 dni, aż zakwas odpowiednio urośnie i wytworzą się w nim wyraźne bąbelki powietrza. Dojrzały zakwas możemy przetrzymywać w lodówce, każdorazowo dokarmiając go mąką i wodą przed kolejnym wyrobem ciasta na chleb. Taki zakwas użyty zamiast drożdży będzie niezbędny aby zrobić chleb pszenno-żytni na zakwasie lub bułki ze szpinakiem.
fot. Adobe Stock
Jedyne czego potrzebujesz to:
Kiedy twoje domowe drożdże będą już gotowe, wykorzystaj któryś z naszych przepisów na drożdżowe wypieki.
Czym zastąpić drożdże?
Drożdże powszechnie używane w kuchni stosowane są w celu spulchnienia wypieku. Aktywują się w obecności wody i cukru. Drożdże trawiąc cukier, produkują pęcherzyki powietrza, które nadają wypiekom puszystości. Gdy nie mamy świeżych lub suchych drożdży do wypieku ciasta, pizzy, chleba czy bułek możemy wykorzystać:- zakwas
- sodę oczyszczoną
- proszek do pieczenia
- kefir
- drożdże domowe zrobione z ziemniaków, cukru i… piwa
fot. Adobe Stock
Zakwas zamiast drożdży
Do wypieku domowego chleba możesz użyć zakwasu żytniego. Zakwas wykazuje właściwości prozdrowotne, działając korzystnie na naszą florę bakteryjną. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego działają osłonowo i hamują dolegliwości trawienne. Dlatego też stosowanie go do wypieków zamiast drożdży, wpłynie pożytecznie na nasz organizm.Samodzielne wykonanie zakwasu jest bardzo proste - potrzebujesz jedynie dobrej jakości mąki i czasu. Podstawowy przepis na zakwas chlebowy żytni to wymieszanie w dobrze umytym i wyparzonym słoiku takiej samej ilości mąki żytniej typ 2000 i wody. Proces należy powtarzać przez co najmniej 5 dni, aż zakwas odpowiednio urośnie i wytworzą się w nim wyraźne bąbelki powietrza. Dojrzały zakwas możemy przetrzymywać w lodówce, każdorazowo dokarmiając go mąką i wodą przed kolejnym wyrobem ciasta na chleb. Taki zakwas użyty zamiast drożdży będzie niezbędny aby zrobić chleb pszenno-żytni na zakwasie lub bułki ze szpinakiem.
Soda i proszek do pieczenia zamiast drożdży
Sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia z powodzeniem można użyć zamiast drożdży. Soda oczyszczona to nic innego jak wodorowęglan sodu, czyli substancja spulchniająca. W połączeniu z wodą i kwasem – w wypiekach może być to maślanka, kefir lub cytryna – wytwarza dwutlenek węgla, który sprawia, że ciasto czy bułki podnoszą się i nabierają puszystości. Proszek do pieczenia to produkt kompletny – składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Soda jest niezbędnym elementem wielu przepisów kulinarnych jak ten na proziaki, czyli bułki na sodzie.fot. Adobe Stock
Kefir zamiast drożdży
Kefir to napój ze sfermentowanego mleka zawierający tzw. ziarna kefirowe występujące także pod nazwą grzybek tybetański. Ziarna te zawierają mnóstwo wartościowych bakterii i drożdży, czyniąc z kefiru naturalny probiotyk. Ciasto wyrastające na kefirze potrzebuje więcej czasu niż drożdżowe, aby podwoiło swoją objętość. Wykorzystując kefir zamiast drożdży możemy w prosty sposób upiec pyszny malinowy chlebek, bułeczki z kefirem, a także puszyste placuszki na kefirze.Przepis na domowe drożdże
Drożdże możesz wykonać w prosty sposób w domowych warunkach. Proces powstawania drożdży domowych nie jest skomplikowany, potrzeba jedynie kilku dni na wytworzenie się w miksturze cennych grzybów. Jak zrobić domowe drożdże?Jedyne czego potrzebujesz to:
- dwa ziemniaki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka piwa, najlepiej niepasteryzowanego
- Ziemniaki ugotuj i zblenduj na puree.
- Do masy ziemniaczanej dodaj łyżeczkę cukru.
- Wymieszaj cukier z puree ziemniaczanym i dodaj łyżeczkę niepasteryzowanego piwa. Powtórz proces mieszania.
- Powstałą papkę przełóż do szklanego słoika i przykryj bawełnianą ściereczką lub gazą.
Kiedy twoje domowe drożdże będą już gotowe, wykorzystaj któryś z naszych przepisów na drożdżowe wypieki.