Błyskawiczne przyrządzanie potraw

Pomysł stary i skuteczny- wypróbuj a starczy Ci czasu także na przyjemności.

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Błyskawiczne przyrządzanie potraw
GOTOWANIE-Warzywa korzeniowe szybciej się ugotują,jeśli ułożymy je w pojedynczej warstwie na dnie dużego rondla.Jeśli musimy dodać do potrawy rosołu i korzystamy z gotowego,powinniśmy go jak najszybciej przelać do rondla i podgrzewać ,aby się zagotował,zanim będzie nam potrzebny. SMAŻENIE ORAZ GRILLOWANIE-Mięso albo rybę kroimy,pamiętając,aby wszystkie plastry miały tę samą wielkość oraz grubość.Wtedy ich przygotowanie będzie trwało tyle samo czasu.Możemy też pokroić je na paski,które smażą się bardzo szybko.Kotlety mielone oraz burgery uklepujemy w dłoniach tak,aby były płaskie oraz cienkie.Dzięki czemu ciepło łatwiej dotrze do środka i szybciej się usmażą.Przystępując do smażenia,najpierw podgrzewamy patelnię na dużym ogniu,a następnie dodajemy tłuszcz.Składniki wrzucamy dopiero wtedy,kiedy tłuszcz zaczyna skwierczeć.Starannie oraz bez przerwy mieszamy,aby potrawa się nie przypaliła. GOTOWANIE NA PARZE-Gotowanie na parze zmniejsza straty witamin.Jeśli korzystamy z chińskich koszyków bambusowych,możemy je ustawić jeden na drugim i jednocześnie ugotować zestaw różnych warzyw.