Bulgur jest mało znanym w kuchni polskiej produktem - otrzymywany jest przez ugotowanie a nastepnie wysuszenie ziaren zbożowych (najczęściej pszenicy). Po ugotowaniu i wysuszeniu ziarna są drobno łamane. Szeroko stosowany w kuchni tureckiej.
Bulgur moczony w mleku i posypany mąką tworzy turecki kuskus. Dlatego też możemy go wykorzystać zamiast kaszy czy ryżu. Jest przy tym bardzo pożywny - 100 g bulguru ma około 360 kcal.
Z powodzeniem można wykorzystaćgo do przygotowywania rozmaitych zapiekanek, oraz sałatek, a także jako główny składnik farszu do nadziewania drobiu.
Bulgur moczony w mleku i posypany mąką tworzy turecki kuskus. Dlatego też możemy go wykorzystać zamiast kaszy czy ryżu. Jest przy tym bardzo pożywny - 100 g bulguru ma około 360 kcal.
Z powodzeniem można wykorzystaćgo do przygotowywania rozmaitych zapiekanek, oraz sałatek, a także jako główny składnik farszu do nadziewania drobiu.
kikimora666
http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/02/bulgur-na-mleku-z-musem-truskawkowym-i.html
lilalo