Dla większości z nas marchewka z groszkiem na ciepło to potrawa kojarząca się z dzieciństwem, domowym jedzeniem albo wręcz przeciwnie – jedzeniem stołówkowym. Podobnie jak surówka z buraczków czy mizeria gości w menu każdego baru mlecznego, a te są teraz w modzie. Bezsprzecznie jest jednak symbolem prostego i zdrowego dania, które pasuje do wielu mięsnych specjałów.
Dobrze przygotowana marchewka z groszkiem ma delikatną, kremową konsystencję i zachwyca słodkawym smakiem. Podpowiadamy, jak ją zrobić krok po kroku!
Składniki:
Wykonanie:
Marchewkę z groszkiem i zasmażką najlepiej jest doprawić pieprzem, solą, ewentualnie odrobiną cukru, łyżeczką soku z cytryny oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Zobacz też jak zrobić zasmażaną kapustę do obiadu.
Dobrze przygotowana marchewka z groszkiem ma delikatną, kremową konsystencję i zachwyca słodkawym smakiem. Podpowiadamy, jak ją zrobić krok po kroku!
Marchewka z groszkiem krok po kroku
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 300 g zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
- Marchewki pokrój w drobną kostkę.
- Całość ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem do miękkości warzyw;
- Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj łyżkę mąki i chwilę smaż;
- Zasmażkę wlej do ugotowanych warzyw, wymieszaj delikatnie.
Czym doprawić marchewkę z groszkiem?
Marchewkę z groszkiem i zasmażką najlepiej jest doprawić pieprzem, solą, ewentualnie odrobiną cukru, łyżeczką soku z cytryny oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Zobacz też jak zrobić zasmażaną kapustę do obiadu.