Jak zrobić marchewkę z groszkiem do obiadu?

Do przyrządzenia gęstej, słodkiej i delikatnej marchewki z groszkiem wystarczą nam świeże lub mrożone warzywa, trochę masła, mąki i przypraw. Wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a całość doskonale smakuje.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić marchewkę z groszkiem do obiadu?
fot. Adobe stock
Dla większości z nas marchewka z groszkiem na ciepło to potrawa kojarząca się z dzieciństwem, domowym jedzeniem albo wręcz przeciwnie – jedzeniem stołówkowym. Podobnie jak surówka z buraczków czy mizeria gości w menu każdego baru mlecznego, a te są teraz w modzie. Bezsprzecznie jest jednak symbolem prostego i zdrowego dania, które pasuje do wielu mięsnych specjałów.

Dobrze przygotowana marchewka z groszkiem ma delikatną, kremową konsystencję i zachwyca słodkawym smakiem. Podpowiadamy, jak ją zrobić krok po kroku!

Marchewka z groszkiem krok po kroku


Składniki:
  • 5 dużych marchewek
  • 300 g zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:
  1. Marchewki pokrój w drobną kostkę.
  2. Całość ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem do miękkości warzyw;
  3. Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj łyżkę mąki i chwilę smaż;
  4. Zasmażkę wlej do ugotowanych warzyw, wymieszaj delikatnie.

Czym doprawić marchewkę z groszkiem?


Marchewkę z groszkiem i zasmażką najlepiej jest doprawić pieprzem, solą, ewentualnie odrobiną cukru, łyżeczką soku z cytryny oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Zobacz też jak zrobić zasmażaną kapustę do obiadu.