Kotlety z kalafiora na 3 sposoby

  • 1

Oto 3 przepisy na kotlety z kalafiora - proste, choć nieoczywiste danie. Kotlety z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Koniecznie wypróbuj tę warzywną wersję!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kotlety z kalafiora na 3 sposoby
fot. Adobe

Kotlety z kalafiora i jajek


Pierwszy przepis na kotlety kalafiorowe przypadnie do gustu tym, którzy lubią smak kotletów jajecznych. Przygotuj:
  • pół główki kalafiora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • kilka łyżek bułki tartej
  • szczypta soli, pieprzu i imbiru mielonego
  • olej do smażenia

Krok 1:
Kalafiora podziel na większe różyczki i ugotuj, a następnie odcedź i ubij tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowane jajka przeciśnij przez kratkę, natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj z ugotowanym i ostudzonym kalafiorem, dodaj przyprawy i 2 łyżki bułki tartej.

Krok 2:
Do masy wbij jajko i wyrób ciasto na kotlety.

Krok 3:
W dłoniach formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety kalafiorowo-brokułowe


Kalafior i brokuł stanowią doskonały duet! Wykorzystaj to i zrób kotlety z kalafiora z dodatkiem brokuła. To proste i efektowne połączenie!


Składniki:
  • pół kalafiora
  • kilka różyczek brokuła
  • 100 g białego sera koziego
  • kilka łyżek bułki tartej
  • kilka łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki bądź kolendra)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Krok 1:
Kalafiora i brokuła ugotuj na parze al dente. Odcedź i rozgnieć razem z serem kozim. Dopraw do smaku, dodaj posiekane zioła i kaszę mannę.

Krok 2:
Do masy warzywnej wbij jajko i wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety.

Krok 3:
Kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotlety z kalafiora i marchewki


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 3 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Krok 1:
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z posiekaną cebulą i podsmaż razem na maśle, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2:
Kalafiora ugotuj do miękkości (pamiętaj jednak, że nie może się rozpadać). Odcedź i ostudź, a następnie rozgnieć za pomocą widelca.

Krok 3:
Kalafiora połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Wymieszaj na jednolitą masę - ciasto nie powinno być zbyt gęste.

Krok 4:
Na rozgrzany olej wykładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złocisty kolor.

Zobacz też: Czy można jeść kalafiora na surowo?