Kotlety z kalafiora i jajek
Pierwszy przepis na kotlety kalafiorowe przypadnie do gustu tym, którzy lubią smak kotletów jajecznych. Przygotuj:
- pół główki kalafiora
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 duże jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- kilka łyżek bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu i imbiru mielonego
- olej do smażenia
Krok 1:
Kalafiora podziel na większe różyczki i ugotuj, a następnie odcedź i ubij tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowane jajka przeciśnij przez kratkę, natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj z ugotowanym i ostudzonym kalafiorem, dodaj przyprawy i 2 łyżki bułki tartej.
Krok 2:
Do masy wbij jajko i wyrób ciasto na kotlety.
Krok 3:
W dłoniach formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety kalafiorowo-brokułowe
Kalafior i brokuł stanowią doskonały duet! Wykorzystaj to i zrób kotlety z kalafiora z dodatkiem brokuła. To proste i efektowne połączenie!
Składniki:
- pół kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- 100 g białego sera koziego
- kilka łyżek bułki tartej
- kilka łyżek kaszy manny
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki bądź kolendra)
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Krok 1:
Kalafiora i brokuła ugotuj na parze al dente. Odcedź i rozgnieć razem z serem kozim. Dopraw do smaku, dodaj posiekane zioła i kaszę mannę.
Krok 2:
Do masy warzywnej wbij jajko i wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety.
Krok 3:
Kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Kotlety z kalafiora i marchewki
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Krok 1:
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z posiekaną cebulą i podsmaż razem na maśle, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 2:
Kalafiora ugotuj do miękkości (pamiętaj jednak, że nie może się rozpadać). Odcedź i ostudź, a następnie rozgnieć za pomocą widelca.
Krok 3:
Kalafiora połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Wymieszaj na jednolitą masę - ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Krok 4:
Na rozgrzany olej wykładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złocisty kolor.
Zobacz też: Czy można jeść kalafiora na surowo?
ambar.bydgoszcz.pl