Tort Red Velvet to idealne ciasto na domowe przyjęcie. Zobacz jak go zrobić krok po kroku!

Ciasto Red Velvet przygotowujemy w formie tortu, pieczemy dwa blaty ciasta z czerwonym barwnikiem i przygotowujemy krem na bazie serka Philadelphia. Ciasta przekładamy przygotowaną masą. Brzmi łatwo, za to wygląda na dosyć skomplikowany wypiek. Oto jak zrobić Red Velvet Cake krok po kroku!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Tort Red Velvet to idealne ciasto na domowe przyjęcie. Zobacz jak go zrobić krok po kroku!
fot. fotolia
Przepis na ciasto Red Velvet pochodzi z USA, wygląda bardzo efektownie, ponieważ jego krążki mają barwę intensywnej czerwieni. Będzie on świetnym pomysłem na niespodziankę w walentynki dla ukochanej osoby.

Przepis na Red Velvet Cake


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki maślanki,
  • 4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2/3 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
  • 120 g ciepłego masła
  • 3 opakowania serka Philadelphia  
  • 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
  • W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, barwnik i sól.
  • W drugiej misce umieść i wymieszaj ze sobą jajko, olej, maślankę, 2 łyżeczki aromatu waniliowego.
  • Składniki suche przelej do mokrych i krótko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.
  • Masę rozdziel na 2 równe części.
  • Do szklanki wlej 1 łyżeczkę octu i dodaj 1/3 łyżeczki sody.
  • Szybko wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj.
  • Wlej do tortownicy wyłożonej papierem o pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
  • Ciasto Red Velvet lekko ostudź i wyjmij z tortownicy.
  • Tak samo upiecze drugą porcję ciasta. Oba ciasta zostawi do całkowitego wystudzenia.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
  • Następnie stopniowo dodaj serki philadelphia, cały czas miksując. Ucieraj dość długo i dokładnie, aż masa będzie biała i puszysta.
  • Na koniec dodaj 2 łyżeczki aromatu waniliowego i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
  • Z obu krążków ciasta zetnij milimetrową warstwę ciasta i rozkrusz ją do miski.
  • Pierwszy krążek ciasta ułóż na paterze, posmaruj kremem, przykryj drugim krążkiem.
  • Całość posmaruj kremem, wierzch posyp okruchami czerwonego ciasta.
A może wypróbujesz też przepis na oponki red velvet z białą czekoladą?