Przepis na ciasto Red Velvet pochodzi z USA, wygląda bardzo efektownie, ponieważ jego krążki mają barwę intensywnej czerwieni. Będzie on świetnym pomysłem na niespodziankę w walentynki dla ukochanej osoby.
Składniki:
Przepis na Red Velvet Cake
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki maślanki,
- 4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2/3 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
- 120 g ciepłego masła
- 3 opakowania serka Philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, barwnik i sól.
- W drugiej misce umieść i wymieszaj ze sobą jajko, olej, maślankę, 2 łyżeczki aromatu waniliowego.
- Składniki suche przelej do mokrych i krótko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.
- Masę rozdziel na 2 równe części.
- Do szklanki wlej 1 łyżeczkę octu i dodaj 1/3 łyżeczki sody.
- Szybko wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj.
- Wlej do tortownicy wyłożonej papierem o pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
- Ciasto Red Velvet lekko ostudź i wyjmij z tortownicy.
- Tak samo upiecze drugą porcję ciasta. Oba ciasta zostawi do całkowitego wystudzenia.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
- Następnie stopniowo dodaj serki philadelphia, cały czas miksując. Ucieraj dość długo i dokładnie, aż masa będzie biała i puszysta.
- Na koniec dodaj 2 łyżeczki aromatu waniliowego i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
- Z obu krążków ciasta zetnij milimetrową warstwę ciasta i rozkrusz ją do miski.
- Pierwszy krążek ciasta ułóż na paterze, posmaruj kremem, przykryj drugim krążkiem.
- Całość posmaruj kremem, wierzch posyp okruchami czerwonego ciasta.