![Tort Red Velvet to idealne ciasto na domowe przyjęcie. Zobacz jak go zrobić krok po kroku! Tort Red Velvet to idealne ciasto na domowe przyjęcie. Zobacz jak go zrobić krok po kroku!](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/ciasto-red-velvet-447117.jpg)
Przepis na ciasto Red Velvet pochodzi z USA, wygląda bardzo efektownie, ponieważ jego krążki mają barwę intensywnej czerwieni. Będzie on świetnym pomysłem na niespodziankę w walentynki dla ukochanej osoby.
Składniki:
Przepis na Red Velvet Cake
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki maślanki,
- 4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2/3 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
- 120 g ciepłego masła
- 3 opakowania serka Philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, barwnik i sól.
- W drugiej misce umieść i wymieszaj ze sobą jajko, olej, maślankę, 2 łyżeczki aromatu waniliowego.
- Składniki suche przelej do mokrych i krótko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.
- Masę rozdziel na 2 równe części.
- Do szklanki wlej 1 łyżeczkę octu i dodaj 1/3 łyżeczki sody.
- Szybko wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj.
- Wlej do tortownicy wyłożonej papierem o pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
- Ciasto Red Velvet lekko ostudź i wyjmij z tortownicy.
- Tak samo upiecze drugą porcję ciasta. Oba ciasta zostawi do całkowitego wystudzenia.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
- Następnie stopniowo dodaj serki philadelphia, cały czas miksując. Ucieraj dość długo i dokładnie, aż masa będzie biała i puszysta.
- Na koniec dodaj 2 łyżeczki aromatu waniliowego i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
- Z obu krążków ciasta zetnij milimetrową warstwę ciasta i rozkrusz ją do miski.
- Pierwszy krążek ciasta ułóż na paterze, posmaruj kremem, przykryj drugim krążkiem.
- Całość posmaruj kremem, wierzch posyp okruchami czerwonego ciasta.