Jak zrobić ozdoby na tort?

Ozdoby na tort robi się z pokrojonych owoców, mas plastycznych, karmelu lub roztopionej czekolady. W zależności od wybranego materiału, można stworzyć napisy, wzory lub figurki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić ozdoby na tort?
fot. Fotolia
Przygotowanie tortu – czy to zwykłego, czy też przeznaczonego dla dzieci – nie jest trudne. Cała filozofia sprowadza się do przełożenia biszkoptów kremem. Tym, co naprawdę istotne w tym cieście, jest jego wygląd. Jak zrobić domowe dekoracje?
 
Jak udekorować tort owocami?
 
Najprostszą dekorację można wykonać przy pomocy kremu i świeżych owoców. To minimalistyczna i bardzo elegancka opcja – idealna na letnie dni!
  • Do udekorowania tortu owocami będą potrzebne: świeże owoce (np. maliny, truskawki, kiwi, brzoskwinie), krem do tortu i ręcznik papierowy.
  • Wierzch tortu należy dokładnie pokryć kremem, aby owoce miały się do czego przylepić.
  • Na wierzchu można zrobić stożki – takie rozwiązanie świetnie się sprawdzi przy wiśniach, malinach i borówkach.
  • Owoce myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i w razie potrzeby kroimy (np. kiwi na plasterki, brzoskwinie na kwadraciki, etc.). 
  • Przygotowanymi owocami dekorujemy tort według własnego uznania, przykładając je do kremu i lekko dociskając. 
  • Udekorowany tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe!
Ważne: Owocami można udekorować zarówno zwykły tort, jak i Pavlovę. Co ciekawsze – owoce można doklejać także do boków ciasta.
 
Jak zrobić dekoracje na tort?
 
Dekoracje przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni materiał do ich stworzenia. Do wyboru mamy: kwiaty, czekoladę, karmel oraz masy plastyczne. Jak z nich zrobić dekoracje?
  • Kwiaty – w ich przypadku sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy po prostu sięgnąć po świeże lub cukrowe kwiaty i przykleić je do powierzchni ciasta. 
  • Czekolada – w formie płynnej idealnie nadaje się do tworzenia piórek, kratek i napisów. Wystarczy przy pomocy szprycy wycisnąć dany kształt na papier do pieczenia i poczekać, aż czekolada zastygnie. W formie plastycznej (pół gęsta) świetnie sprawdzi się do tworzenia figurek
  • Karmel – podobnie jak w przypadku czekolady – płynny można wykorzystać do zrobienia esów-floresów. Gęsty, przestudzony i napowietrzony idealnie nadaje się do robienia dekoracji, w tym róż z karmelu.
  • Masa plastyczna – marcepanowa, cukrowa lub z pianek marshmallow. Niezależnie od typu, można z niej lepić jak z plasteliny. Wystarczy masę zabarwić barwnikiem spożywczym a następnie ulepić z niej wybrany kształt. Gotowe figurki umieszcza się na torcie, przyklejając je na odrobinie lukru lub kremu. Można również masę rozwałkować i wyciąć z niej wzorki przy pomocy noża, szklanki lub foremek do ciastek. 
Jak zrobić róże na tort?
 
Róże na tort robi się na trzy sposoby – z kremu, masy plastycznej lub karmelu. Nie jest to wcale takie trudne, jakby się mogło wydawać!
  • Krem – krem przekłada się do szprycy z płaską końcówką. Następnie pionowo wyciska się krem, formując płatki róży. Jej wielkość zależy od naszych preferencji. 
  • Masa plastyczna/czekolada plastyczna – masę rozwałkowuje się na placek, z którego wykrawa się kieliszkiem do wódki kółka. Następnie pierwsze kółko się roluje i do niego doczepia kolejne, formując różę.
  • Karmel – z gęstego karmelu (takiego jak na lizaki) odrywa się kawałki i rozciąga na kształt płatka. Następnie końcówki płatków delikatnie się topi nad palnikiem i dokleja do siebie.