Przedstawiamy przepis o wdzięcznej nazwie Wiewiórka, którą to ciasto zawdzięcza najpewniej dużej ilości orzechów, tak chętnie przez wiewiórki gromadzonych. Wśród ciast orzechowych jest to jeden z tych wypieków, które robi się naprawdę szybko.
Ciasto Wiewiórka - składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- 3 jabłka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g orzechów włoskich
- 30 g płatków migdałowych
- 100 g suszonej żurawiny
- cukier puder
Ciasto Wiewiórka - wykonanie krok po kroku
Krok 1:Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodaj olej.
Krok 2:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszaj, dodaj do masy z 1. kroku, wymieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 3:
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do masy, zamieszaj.
Krok 4:
Orzechy włoskie posiekaj, płatki migdałowe utłucz (np. w moździerzu). Razem z żurawiną dodaj bakalie do masy. Dokładnie wymieszaj
Krok 5:
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch oprósz cukrem pudrem.
Zobacz też inny przepis na ciasto Wiewiórka z dodatkiem cukru wanilinowego.