Ciasto Wiewiórka - wypróbuj przepis na ten pyszny orzechowy deser!

Orzechowe ciasto o wdzięcznej nazwie wiewiórka to wypiek, który robi się błyskawicznie! Zobacz, jakich orzechów użyć i czy trzeba je przekładać.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasto Wiewiórka - wypróbuj przepis na ten pyszny orzechowy deser!
fot. Adobe stock

Przedstawiamy przepis o wdzięcznej nazwie Wiewiórka, którą to ciasto zawdzięcza najpewniej dużej ilości orzechów, tak chętnie przez wiewiórki gromadzonych. Wśród ciast orzechowych jest to jeden z tych wypieków, które robi się naprawdę szybko.

Ciasto Wiewiórka - składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jaja
  • 3 jabłka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • cukier puder

Ciasto Wiewiórka - wykonanie krok po kroku

Krok 1:
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodaj olej.

Krok 2:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszaj, dodaj do masy z 1. kroku, wymieszaj, aż składniki się połączą.

Krok 3:
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do masy, zamieszaj.

Krok 4:
Orzechy włoskie posiekaj, płatki migdałowe utłucz (np. w moździerzu). Razem z żurawiną dodaj bakalie do masy. Dokładnie wymieszaj

Krok 5:
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też inny przepis na ciasto Wiewiórka z dodatkiem cukru wanilinowego.