Masło orzechowe - jak je zrobić?

Masła smakowe to wspaniały dodatek do grzanek, naleśników, ciast i deserów. Co powiecie na domowe masło orzechowe? Sprawdźcie, jak w szybki i prosty sposób je przygotować!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Masło orzechowe - jak je zrobić?
fot. Fotolia
Robimy masło orzechowe!

Domowe masło orzechowe to najlepszy sposób na stworzenie smakowitej przekąski na wakacyjne  przyjęcie ze znajomymi czy rodziną. Do jego przygotowania wystarczą nam jedynie orzeszki ziemne - mogą być to zarówno dostępne w sklepach orzechy w łupinach  (wystarczy je obrać) lub gotowe orzechy z puszki. W niektórych przepisach na masło orzechowe, jako składnik podawany jest również olej - my uważamy go za zbędny, gdyż przy dłuższym miksowaniu, olej wytwarza się z orzechów samoistnie.

Produkcję masła orzechowego zaczynamy od uprażenia orzechów (nie wymagają tego orzechy z puszki). W tym celu przekładamy je na rozgrzaną patelnię, do momentu aż lekko się zarumienią. Orzechy można także wysypać na blaszkę i piec w piekarniku ok. 5-10min. w temperaturze 180°C. Uprażone orzechy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło orzechowe

Fot. Fotolia

Ostudzone orzeszki przesypujemy do malaksera i miksujemy do momentu powstania z nich jednolitej, kremowej masy (trwa to najczęściej kilkanaście minut). Pamiętajcie, by od czasu do czasu zatrzymywać urządzenie i zbierać orzeszki osadzające się na ściankach!
Powstałe masło solimy do smaku i dodajemy do niego nieco cukru pudru. Po wymieszaniu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce maksymalnie miesiąc.

Kto wynalazł masło orzechowe?

Orzechowy przysmak uwielbiany szczególnie przez Amerykanów i Holendrów wynaleziony został stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku. Za właściciela oryginalnego przepisu uważa się amerykańskiego lekarza i wegetarianina Johna Harveya Kellogga. Warto wspomnieć, że razem z bratem wynalazł on też niezwykle popularne dziś płatki kukurydziane. Oba składniki stanowią obecnie podstawę porannego menu wielu ludzi na świecie!

Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?

Dostępne w sklepach masła orzechowe wzbogacane są między innymi o olej palmowy, cukier, słodziki, konserwanty, ulepszacze smaku i barwniki - a te wykluczają je z grona wartościowych i zdrowych przekąsek. Jeśli chcemy by masło orzechowe poza doskonałym smakiem charakteryzowało się również cennymi dla zdrowia składnikami odżywczymi, musimy zrobić je samodzielnie w domu (100% orzechów) lub nabyć w sklepie ze zdrową żywnością! Takie masło powinno znajdować się w naszym menu jak najczęściej. Dlaczego?

masło orzechowe
Fot. Fotolia

Orzechy - główne składniki masła orzechowego, doskonale wpływają bowiem na pracę mózgu, zapobiegają infekcjom organizmu, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, a ponadto zawierają cenną witaminę B3, E oraz magnez potas i błonnik!

Inne pomysły na masło orzechowe

Podstawowy przepis na masło orzechowe to genialna baza dla stworzenia czegoś naprawdę oryginalnego. Jak urozmaicić smakowo orzechowy przysmak?

Masło orzechowe crunchy czyli kremowa pyszność przełamana chrupiącymi kawałkami orzeszków - czyż to nie brzmi wspaniale? Aby je zrobić, po minucie mielenia orzechów, należy wyjąć z malaksera kilka łyżek rozdrobnionych orzechów, a następnie połączyć je z powstałą masą.

Masło orzechowe sezamowe lub kokosowe. Taki rodzaj masła otrzymamy gdy do orzechów dodamy 3 łyżki ziaren sezamu lub wiórków kokosowych i zmiksujemy do gładkości.

Czekoladowe masło orzechowe zrobimy w kilka chwil, jeśli połączymy prażone orzechy z mleczną czekoladą - smak jest niezapomniany!
Pyszne okaże się także masło orzechowo-miodowe, które zrobić można z uprażonych w miodzie orzechów. Podobny efekt uzyskamy także, jeśli bezpośrednio do orzechów dodamy 3 łyżki miodu.  

Wielbicielom karmelowych smaków, polecamy skomponowanie masła orzechowego z kilkoma łyżkami masy kajmakowej lub zmiksowanymi cukierkami - krówkami!

Kulinarne zastosowanie masła orzechowego

Masło orzechowe to smakołyk, który na dobre opanował już nasze kuchnie - ten orzechowy dodatek wykorzystujemy bowiem jako krem do ciast, ciasteczek, muffinek, pieczywa i najróżniejszych deserów! Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty i tworzycie własne przepisy na dania, koniecznie zasmakujcie masła orzechowego także w daniach obiadowych: np. w pieczonym kurczaku, gęsi lub indyku!

Letnie temperatury to świetna okazja by zorganizować dla bliskich przyjęcie pod chmurką. Poza grillowanymi mięsami i warzywami na stole pojawić się muszą także smaczne, deserowe przekąski. Co powiecie więc na babeczki z masłem orzechowym i czekoladą oraz sycące brownie z masłem orzechowym?

Kanapka z masłem orzechowym Ciasto z masłem orzechowym
Fot. Fotolia

Z kawałkami orzechów, czekoladą, sezamem, miodem czy karmelem? Która wersja masła orzechowego wydaje się Wam najsmaczniejsza? Dodawajcie sprawdzone przepisy na ten orzechowy rarytas, pamiętając że każda aktywność nagradzana jest przez nas cennymi wirtalami!