Smakoszy pizzy jest tylu, ile jest jej rodzajów. Pizza na cienkim spodzie jest co prawda bardziej zbliżona do tej rozpowszechnionej przez mieszkańców słonecznej Italii, jednak to ta na puszystym cieście ma więcej zwolenników.
Pizza niejedno ma imię
Włosi wypiekają dwie odmiany pizzy: neapolitańską, która ma ciasto grubości 1-2 cm i rzymską o cieście grubości maksymalnie 3 mm. Wbrew pozorom, potrawa nie wywodzi się jednak z Włoch. Historia pizzy sięga starożytnego Egiptu, w którym okrągłe placki przyprawiane serem i ziołami miały funkcję płatniczą. W Polsce pizza pojawiła się w XVI wieku na dworze króla Zygmunta Starego.
Jak zrobić puszyste ciasto na pizzę
Aby zrobić puszyste ciasto na pizzę, potrzebujesz: drożdży, mąki, mleka, soli:
Pizza niejedno ma imię
Włosi wypiekają dwie odmiany pizzy: neapolitańską, która ma ciasto grubości 1-2 cm i rzymską o cieście grubości maksymalnie 3 mm. Wbrew pozorom, potrawa nie wywodzi się jednak z Włoch. Historia pizzy sięga starożytnego Egiptu, w którym okrągłe placki przyprawiane serem i ziołami miały funkcję płatniczą. W Polsce pizza pojawiła się w XVI wieku na dworze króla Zygmunta Starego.
Jak zrobić puszyste ciasto na pizzę
Aby zrobić puszyste ciasto na pizzę, potrzebujesz: drożdży, mąki, mleka, soli:
- Drożdże wymieszaj z wodą, mlekiem, cukrem i solą.
- Ciasto zostaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej.
- Gdy ciasto wyrośnie, dodaj olej i mieszaj, a następnie połącz z mąką.
- Ciasto należy wyrabiać, by uzyskało elastyczną konsystencję.
- Ciasto podziel na dwie części i odstaw na minimum kwadrans.
- Po upływie tego czasu, rozciągnij je na blaszce i odstaw na maksymalnie pół godziny.
- Po upływie 30 minut, nałóż dodatki i upiecz ciasto.