Co zrobić z orzechem laskowym?

  • 2

Podpowiadamy dlaczego i jak jeść orzechy laskowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co zrobić z orzechem laskowym?

Po pierwsze są bardzo smaczne. Łatwo je przetwarzać i przechowywać. Poza tym orzechy to cenne źródło składników odżywczych, nie dziwi zatem fakt, że są tak chętnie polecane przez wielu dietetyków. Są dość mocno kaloryczne (w 100 gramach zawierają ok. 650 kalorii), ale też idealnie uzupełniają braki energii. Poza tym są sycące, dlatego stanowią o wiele lepszą przekąskę niż ciastko czy słone paluszki.

Warto też zwrócić uwagę na proporcje składników odżywczych znajdujących się w orzechach. Nie są one bogate w węglowodany, które tak naprawdę najłatwiej odkładają w organizmie i powodują nadwagę. Orzechy zawierają tłuszcze, ale są to tłuszcze roślinne, zatem zdrowsze od zwierzęcych. Poza tym bez ich udziału nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować, zatem nie bójmy się ich jeść.  Orzechy laskowe bogate są też w błonnik – składnik usprawniający działanie naszego organizmu, obniżający ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszający wchłanianie cholesterolu, obniżający zapotrzebowanie na insulinę i redukujący uczucie głodu.

A oto jakie pyszności można przyrządzić wykorzystując orzechy laskowe:


Muffiny z orzechem laskowym
Sałatka z orzechem laskowym
Ciasto orzechowe z malinami i borówkami;
Kakaowe babeczki z orzechami laskowymi;
Jabłka zapiekane z miodem i orzechami;
Ciastka ryżowo-orzechowe z czekoladą.


Owoce leszczyny dojrzewają wczesną jesienią, od września do października. Ich kolor jest zwykle jasnobrązowy, ale kształty są różne, w zależności od odmiany.

1. Popularne odmiany to: Casina – odmiana śródziemnomorska, hiszpańska. Charakteryzuje się najwyższą odpornością na mrozy i niewielkimi rozmiarami.
2. Riccia di Talanico – odmiana włoska. Doskonale nadaje się do uprawy w Polsce, a jej orzechy osiągają większe rozmiary niż te z kraju macierzystego.
3. Tonda di Giffoni – odmiana włoska. Orzechy tej leszczyny są szersze niż dłuższe, średniej wielkości. Jest to kolejna włoska odmiana, która tworzy w Polsce większe owoce niż we Włoszech.
4. Waterloo – odmiana angielska. Nieco trudniejsza w uprawie, ale jej odporność na mróz jest nadal wysoka. Posiada bardzo ciekawe orzechy o żywych kolorach i dość cienkiej skorupce.
5. Willamette – odmiana amerykańska. Charakteryzuje się średniej wielkości orzechami o dość ciemnej, brązowej barwie i połyskującą skorupką. Bardzo odporna na mróz i idealna do uprawy w polskich warunkach.