Czas na makaron z pełnego ziarna

Kupiliśmy makaron pełne ziarno przekonani o jego walorach - pytanie do czego pasuje - oto garść inspiracji.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czas na makaron z pełnego ziarna
Makaron pełne ziarno obfitujący w błonnik, witaminy i inne wartości odżywcze można podawać z rozmaitymi składnikami. Podobnie jak zwykły makaron – doskonale smakuje z sosem pomidorowym, sosem beszamelowym, serem parmezanem, mozarellą, wiosennymi warzywami, śmietaną, wędliną, grzybami, świeżymi ziołami.

Proponujemy tu kilka sprawdzonych przepisów – są to wariacje na temat klasycznych sosów do makaronu, ale specjalnie skomponowanych, żeby pasowały do makaronu pełne ziarno Lubella  w trzech odmianach: świderki (fusili), penne (rurki) i spaghetti.

Makaron pełne ziarno świderki w wódczanym sosie

Pikanterii temu daniu nadaje dodatek wódki. Podkreśli ona smak tradycyjnego sosu pomidorowego – nie bójmy się po odparowaniu alkoholu procenty znikną z sosu.

350 g makaronu penne pełne ziarno Lubella
50 g masła
200 g szynki pokrojonej w paseczki
3 łyżki koncentratu pomidorowego(najlepiej w postaci gęstego sosu puree – wtedy nie dodajemy wody)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki o płaskich listkach
5 łyżek gęstej, tłustej śmietany
4 łyżki wódki czystej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
pieprz i sól do smaku


W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją, dodaj makaron, gotuj ok.  12 minut (aż stanie się al dente,  ale nie surowy).  W tym czasie w rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, otartą skórkę cytrynową, dodaj szynkę, koncentrat pomidorowy, natkę, sól, pieprz – podlej 3 łyżkami wody i gotuj przez 10 minut mieszając. Na koniec dodaj powoli śmietanę – ciągle mieszając i wódkę i gotuj jeszcze kilka minut aż alkohol wyparuje. Odcedź makaron,  wyłóż na talerze dodając z wierzchu sos.


Zapiekanka  z makaronu penne pełne ziarno pod beszamelem

Sos beszamelowy powinien mieć gładką, kremową konsystencję. Jeżeli jest za gęsty lub zbyt mączny dodaj odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt wodnisty, zagęść go zasmażką z łyżki masła i odrobiny mąki. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.

Sos beszamelowy:

50 g masła
50 g białej mąki
½ l mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku


Do makaronu:

350 g makaronu penne pełne ziarno Lubella
2 łyżki masła do wysmarowania formy
200 g sera mozarella  lub innego do zapiekania
40 g parmezanu lub innego  twardego
Rozgrzej piekarnik do temp. 180-190 stopni C.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente wg. przepisu na opakowaniu (ok. 12 minut od zagotowania). Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść masło na niewielkim ogniu, wrzuć mąkę i energicznie mieszaj, dodaj mleko dalej mieszając, zmniejsz płomień, posól, popieprz, na koniec wsyp gałkę muszkatołową.

Gdy makaron się ugotuje odcedź go. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Ser mozarella zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj z ostudzonym sosem beszamelowym. Wyłóż formę makaronem, następnie sosem, na końcu posyp drobno startym parmezanem, pieprzem i solą. Zapiekaj przez 20 minut.

Spaghetti  a la Primavera


Do tego dania można użyć wszystkich dostępnych młodych warzyw lekko obgotowanych i tworzyć dowolne kombinacje z tego, na co akurat przyszedł sezon. 

450 g makaronu  pełne ziarno
1 mały brokuł podzielony na różyczki
pół pęczka szparagów (żółtych lub zielonych) – żółte trzeba obrać z włókien lub młoda cukinia pokrojona w cienkie paski
kilka liści młodej kapusty, pokrojone w paski
garść świeżego groszku cukrowego albo świeżej młodej fasolki w strączkach
2 młode marchewki pokrojone w cieniutkie słupki (Julienie)
świeże zioła: bazylia, oregano, majeranek lub natka pietruszki, koperek drobno pokrojone (2 garście)

Sos:

200 g gęstej słodkiej śmietanki
1 łyżka pełnoziarnistej musztardy 
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Sól, świeżo zmielony pieprz


W dużym rondlu  zagotuj wodę, posól, dodaj makaron i gotuj ok. 12 minut. al dente. Umyj warzywa, pokrój, wrzuć do rondelka z gotującą osoloną i lekko osłodzoną wodą i gotuj przez 5-6 min. Mają być nie surowe ale wciąż chrupiące. Odcedź makaron. W tym samym dużym rondlu  wymieszaj śmietanę z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem, dodaj warzywa i makaron, świeże zioła i wymieszaj. Rozłóż na talerze.