Chleb z pełnego ziarna jest bardzo smaczny i dużo zdrowszy niż chleb jasny. Poznajemy go nie tylko po ciemnym kolorze. Pieczywo razowe jest ciężkie i twarde. Warto czytać etykiety.
Dzięki nim dowiemy się czy mąka pochodzi z pełnego przemiału. Chleb pełnoziarnisty zawiera cenny błonnik, białko, tiaminę, ryboflawiny, niacynę, pirydoksynę, witamina E, magnez, cynk, potas, żelazo, a także wapń. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, przeciwdziała otyłości, nowotworom, nadciśnieniu i chorobom serca.
Dzięki nim dowiemy się czy mąka pochodzi z pełnego przemiału. Chleb pełnoziarnisty zawiera cenny błonnik, białko, tiaminę, ryboflawiny, niacynę, pirydoksynę, witamina E, magnez, cynk, potas, żelazo, a także wapń. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, przeciwdziała otyłości, nowotworom, nadciśnieniu i chorobom serca.